Maak de toiletbril weer wit met eenvoudige huishoudelijke trucs

door Natasja

10 Februari 2022

Maak de toiletbril weer wit met eenvoudige huishoudelijke trucs
Advertisement

Het dagelijkse gebruik van het toilet leidt er onvermijdelijk toe dat sommige onderdelen sneller verslijten dan andere, met name de toiletbril, die in de meeste gevallen van wit plastic is gemaakt. In tegenstelling tot de rest van het toilet, dat gemaakt is van keramiek, een zeer duurzaam materiaal, is het plastic van dit accessoire wel degelijk aan slijtage onderhevig. Na verloop van tijd vertoont het grijsachtige of gelige vlekken, en zelfs als deze niet zichtbaar zijn, moet het schoon worden gehouden om het zo lang mogelijk wit te houden, en moet het worden ontsmet.

Om weer een witte toiletbril te hebben kun je enkele zeer eenvoudige huismiddelen gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Aangezien het materiaal minder bestand is tegen slijtage dan keramiek, is het beter geen agressievere stoffen te gebruiken, tenzij dat de enige overblijvende keuze is.

Over het algemeen kan de toiletbril eenvoudig worden schoonmaakt met warm water en zeep. Je kunt antibacteriële handzeep gebruiken, maar ook afwasmiddel. Ook hygiënische vochtige doekjes zijn een goede methode; vergeet echter niet ze altijd bij het vuil te gooien en niet in het toilet, om verstoppingen te voorkomen, en na gebruik is het beter het hele oppervlak onmiddellijk af te drogen met absorberend papier of wat droge en zachte doekjes.

Er zijn ook andere middelen die helpen de toiletbril witter te maken wanneer deze tekenen van veroudering vertoont, maar deze zijn agressiever en riskeren ook de glanzende afwerking te beschadigen, doordat de bovenste laag van het plastic wordt aangetast. Dit zijn witte azijn, bleekwater, citroensap of citroenzuur opgelost in water. Baking soda of zout zijn door hun korrelgrootte zeker schurend en eroderen daardoor het oppervlak van de toiletbril, waardoor deze iets ruwer maar ook poreuzer wordt en zich dus gemakkelijker vuil en bacteriën kunnen ophopen. 

Je kunt het dus zeker bleken, maar dan moet je ook heel constant alles met water en zeep schoonmaken om het voor lange tijd in de beste staat te houden. Wanneer dit niet meer mogelijk is, is het tijd om de toiletbril zelf te vervangen.

Gebruik in geen geval producten die bedoeld zijn voor keramisch sanitair, omdat deze soms blijvende vlekken of verkleuringen op het plastic veroorzaken.

 

 

Advertisement