As van de open haard: ontdek hoeveel manieren je het voor huishoudelijke klusjes kunt hergebruiken

door Natasja

14 Februari 2022

As van de open haard: ontdek hoeveel manieren je het voor huishoudelijke klusjes kunt hergebruiken
Advertisement

Houtas, d.w.z. het residu van een vuur in een open haard of kachel dat uitsluitend wordt gestookt met stukken hout (geen pellets of andere brandbare materialen), is een stof die op verschillende manieren nuttig kan zijn in huis.

Het wordt vooral in de tuin gebruikt, waar het met aarde wordt gemengd om de zuurgraad te corrigeren, maar het kan ook op andere manieren in het dagelijks leven nuttig zijn. Met een beetje geduld kunt je er loog van maken om zeep te maken, en het wordt een schuurpasta voor het schoonmaken van metalen voorwerpen en meer. Lees verder om uit te vinden hoe je de as van de open haard kunt gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Om sneeuw op opritten te smelten in plaats van zout: koude as kan de banden helpen grip op de grond te krijgen, en de kaliumzouten in de as zelf zijn voldoende om sneeuw te smelten als het niet te koud is.
  • Om geuren te absorberen: een oud kopje as kan net als baking soda en koffiedik werken om onaangename geuren te absorberen in gesloten ruimtes zoals kasten of ook de koelkast.
  • Om motorolie- of benzinevlekken van een oprit (beton of asfalt) te verwijderen: bestrooi het schoon te maken oppervlak met de as, laat het een paar uur liggen zodat de olie wordt geabsorbeerd en veeg het vervolgens weg met een bezem.
  • Als afschrikmiddel voor slakken: as is een natuurlijk droogmiddel, dat voor dieren met een grote hoeveelheid water in hun lichaam, zoals slakken, voldoende is om als barrière te fungeren.
  • Als droogmiddel kun je het in houders plaatsen, verspreid over de vochtige kamers in huis, om het vocht te absorberen.
  • Om de zuurgraad van de bodem te corrigeren: houtas kan de bodem voorzien van kalium en andere nuttige elementen voor de ontwikkeling van verschillende soorten planten (hoewel niet alle), en dient vervolgens ook om de zuurgraad van de bodem zelf te corrigeren.
  • Om loog te maken waarmee zeep kan worden gemaakt: je moet as (die stoffig moet zijn, zonder brokstukken) en water laten sudderen, vervolgens 12 uur wachten tot het is afgekoeld en het vaste gedeelte naar de bodem van de pot is gezakt. Al de vloeistof aan de oppervlakte, op de juiste manier gefilterd, zal de loog zijn die gebruikt wordt om zeep te maken.
  • Voor het polijsten van zilver en metalen: meng as met een beetje water tot een licht schurende pasta die kan worden gebruikt om metaal te polijsten.
  • Om algengroei tegen te gaan: als je een vijver of meertje hebt, giet dan wat as in het water, en de kalium daarin zal andere planten stimuleren om met de algen te concurreren.
  • Om een vuur te doven: net als zand zal het gieten van goed gekoelde as over een vlam de vlam doven.

Kende je deze toepassingen van as al?

Advertisement