Is de vaat nog vochtig na het afwassen? Ontdek de makkelijke truc om voor de vaatwasser te gebruiken

door Natasja

09 Februari 2022

Is de vaat nog vochtig na het afwassen? Ontdek de makkelijke truc om voor de vaatwasser te gebruiken
Advertisement

Hoe vaak komt het niet voor dat je na het afwassen de vaatwasser opent en vaststelt dat de borden, pannen en glazen nog nat of vochtig zijn? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, en het hoeft niet noodzakelijk een defect te zijn.

Er zijn ook verschillende manieren om het probleem te verhelpen, en één daarvan is absoluut snel en gemakkelijk: alles wat je nodig hebt is een handdoek, of ook een theedoek (bij voorkeur een schone). Ontdek hoe je dit oude grootmoeders middel kunt toepassen, evenals enkele andere nuttige tips om natte vaat aan het eind van de afwas te voorkomen.

Advertisement

Het is echt een heel eenvoudige handeling: als de vaatwasser klaar is met zijn wascyclus en je geen tijd hebt om hem meteen leeg te maken, neem een schone handdoek, of ook een schone theedoek, en leg die in de deur. Je moet het zo plaatsen dat een klein randje naar buiten komt, en het grootste gedeelte van de doek aan de binnenkant van de deur valt, die je heel voorzichtig sluit.

Op die manier wordt alle hete stoom die aan het einde van de wasbeurt ontstaat, niet ingesloten maar geabsorbeerd door de droge stof die je hebt geplaatst. Een andere manier is om er een voorwerp in te steken (sommige mensen gebruiken een houten pollepel) dat verhindert dat de deur volledig sluit, zodat er voldoende luchtruimte overblijft om de stoom te laten ontsnappen, die zich op natuurlijke wijze naar boven verplaatst.

In feite is het juist de condensatie van waterdamp die moet worden tegengegaan, waarvoor het openen van de deur normaal gesproken voldoende zou zijn, maar als je de afwasmachine niet lang open wilt laten staan en hem niet meteen kunt legen, komen deze methoden goed van pas.

Andere handige trucs om dit probleem te vermijden:

  • Let er bij het inladen van de vaatwasser op dat de vaat elkaar niet raakt;
  • Als je wilt, gebruik dan spoelglansmiddel.
  • Probeer plastic voorwerpen niet te wassen: verschillende soorten plastic geleiden warmte niet op dezelfde manier als keramiek, glas of metaal. Dit betekent dat het water dat wordt gebruikt om plastic dingen schoon te maken uiteindelijk een lagere temperatuur heeft dan het water dat voor andere dingen wordt gebruikt, en hoe koeler het water wordt, hoe moeilijker het is om te verdampen, wat de reden is waarom voedselbakken over het algemeen natter blijven.
  • Het kan nuttig zijn (als je echt niet van waterdruppels aan het einde van de cyclus houdt) om de vaat niet met de hand af te wassen voordat je deze in de vaatwasser stopt. Als je een slim apparaat hebt, gebruikt het sensoren om te bepalen hoe vuil de verschillende voorwerpen in de vaatwasser zijn en past het de vaatwasser daarop aan. Als de vaat er schoon genoeg uitziet, zal er minder heet water worden gebruikt, dat dan gemakkelijker verdampt. Dit betekent dan weer dat er minder energie wordt verbruikt.


Als het probleem zelfs met deze tips blijft bestaan, moet je het apparaat door een deskundige laten nakijken!

Advertisement