Olie- of vetvlekken op je kleren? Verwijder ze met deze eenvoudige huishoudelijke methoden

door Natasja

08 Februari 2022

Olie- of vetvlekken op je kleren? Verwijder ze met deze eenvoudige huishoudelijke methoden
Advertisement

Hoe vaak verpesten we niet een hemd, jurk, blouse of ander kledingstuk met spetters saus tijdens het eten? Of misschien komt er wat vettig of olieachtig voedsel op je kleren of het tafelkleed terecht. Als je niet oppast, kunnen door het eten op de bank of het nuttigen van een snack of ontbijt in bed ook lakens en bekleding vuil worden, en deze moeilijke vlekken krijg je er niet altijd meer uit.

Er zijn echter ingrediënten in huis die je als DIY middelen kunt gebruiken om van deze vlekken af te komen, zodat je je tafelkleden en kleren weer zonder problemen kunt gebruiken. Welke dat zijn en hoe je ze moet gebruiken, lees je hieronder.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Baking soda

Baking soda werkt op olieachtige of vettige vlekken die zich net hebben gevormd. Dus als er een teveel aan materiaal is, verwijder dit dan met een lepel of het lemmet van een mes en bestrooi vervolgens het bevuilde deel van de stof met baking soda, waarbij je erop let dat je de stof vlak houdt. Laat het inwerken tot de baking soda zoveel mogelijk vet/olie heeft geabsorbeerd en verwijder het dan door het voorzichtig met een lepel of een borstel of tandenborstel van de stof te schrapen. Je kunt het kledingstuk nu wassen volgens de aanwijzingen op het etiket.

Op dezelfde manier als baking soda kun je ook maiszetmeel, aardappelzetmeel, talkpoeder of krijt gebruiken.

Hoe verwijder je vlekken uit een spijkerbroek

    1. Maak de vlek nat door het met vochtig keukenpapier te deppen.
    2. Bestrooi het met baking soda en laat het minstens tien minuten zitten.
    3. Borstel het overtollige baking soda eraf met een oude tandenborstel.
    4. Doe een druppel afwas- of wasmiddel op de vlek, schrob met dezelfde tandenborstel.
    5. Was de broek op de hoogste temperatuur die op het etiket staat aangegeven.

Olieachtige vlekken worden moeilijker te verwijderen naarmate ze langer op de stof blijven, tot ze echt niet meer verwijderd kunnen worden.

Witte azijn

Je kunt ook witte azijn gebruiken (appel-, wijn-, gedistilleerd-, rijstazijn), en daarvoor moet je een teil klaarmaken met gelijke delen heet water en azijn, en de stof 20 minuten of langer laten weken. Wrijf vervolgens de stof op de getroffen plaats, om te proberen de vlek er zo veel mogelijk uit te krijgen. Na deze voorwas, wassen zoals je normaal in de wasmachine zou doen.
Je kunt deze methode ook gebruiken nadat je het grootste deel van de vlek met baking soda hebt verwijderd.

Advertisement