Hoe vaak maak je deze delen van je huis schoon? Zoek uit waar je vaker moet stofzuigen

door Natasja

04 Maart 2022

Hoe vaak maak je deze delen van je huis schoon? Zoek uit waar je vaker moet stofzuigen
Advertisement

De stofzuiger is een grote bondgenoot bij huishoudelijke klussen, vooral als je huisdieren in huis hebt of als je een tuin hebt en vaak van buiten naar binnen gaat, waarbij je aarde en stof meeneemt. Het is een goede gewoonte om door de week zo vaak mogelijk de zones te gaan waar het meest wordt gelopen te stofzuigen, en dan eenmaal per week een paar uur te besteden aan een grondiger schoonmaak en de meest verstopte hoeken.

Toch zijn er delen van het huis die je uiteindelijk lange tijd verwaarloost, terwijl ook die regelmatig moeten worden schoongemaakt. Lees verder en ontdek welke dat zijn.

Advertisement
Liliana Drew/Pexels

Liliana Drew/Pexels

  •  Luxaflex: als je luxaflex voor je ramen hebt, neem je waarschijnlijk niet de moeite om de lamellen regelmatig af te stoffen, maar ze worden echt een vergaarbak voor stof en vuil. En als je het raam opent met de luxaflex omlaag, wordt dat stof door elke luchtvlaag het huis in geblazen. Of je nu een stofzuiger of een oude sok gebruikt, vergeet niet ze regelmatig schoon te maken. En vergeet de gordijnen ook niet.
  • Stoffering: de gestoffeerde delen van fauteuils, banken en stoelen moeten wekelijks (of vaker als er huisdieren in huis zijn) worden gestofzuigd. Dit is nog belangrijker wanneer het gaat om artikelen die geen afneembare hoezen hebben. Over gestoffeerde en moeilijk te wassen voorwerpen gesproken: ook matrassen mogen niet over het hoofd worden gezien. Als het tijd is om te stofzuigen, besprenkel de matras dan 30-60 minuten van tevoren met baking soda!
  • Plinten en deur- en raamkozijnen: als je de vloer stofzuigt of veegt, kom je niet bij de plinten, die onder het stof komen te zitten. Je moet ze dus met de hand of met de passende hulpstukken op de stofzuiger bereiken.
  • Planten en droge takken: als er geen licht in huis is om planten te laten groeien, of als je geen tijd hebt om ze te verzorgen, kies je vaak voor decoratie met nepplanten of droge takken. Alle soortgelijke decoratie, met inbegrip van nepranken die door de hele kamer zijn gedrapeerd, moet ten minste eenmaal per maand stofvrij worden gemaakt.
  • Lades: je wast het bestek af, je wast de kleren en alles wat je in de lades legt. En het is waar dat de lades gesloten blijven met schone spullen erin, maar zo nu en dan moet je er aan denken om ze schoon te maken.... Misschien tijdens de spreekwoordelijke lenteschoonmaak.
  • Onder het bed, banken, fauteuils en tafels: het is een goede hygiënische maatregel om één keer per week onder het bed te stofzuigen, en misschien minstens één keer per maand onder banken en tafels met een breed onderstel.

Heb je ook de neiging om het schoonmaken langer uit te stellen dan eigenlijk hoort?

Advertisement