4 fouten die je moet vermijden als je wilt dat je huis er ruimer en leefbaarder uitziet

door Natasja

09 Februari 2022

4 fouten die je moet vermijden als je wilt dat je huis er ruimer en leefbaarder uitziet
Advertisement

Soms besef je niet dat de keuzes die je in de loop der jaren hebt gemaakt, of zelfs die je hebt gemaakt toen je het huis moest vullen met de nodige meubelen en het helemaal opnieuw moest inrichten, uiteindelijk het potentieel van de ruimte die je inricht kunt verpesten.

Als een kamer klein is, moet je een manier vinden om hem ruimer en luchtiger te doen lijken, een plaats waar je je vrij kunt bewegen zonder comfort op te geven. En soms wordt dit doel in de weg gestaan door een toekomstgerichte keuze, die op dat moment goed leek, maar op de lange duur verkeerd uitpakt. In feite zijn er inrichtingsfouten die vaker wel dan niet kunnen gebeuren, zoals die welke wij hieronder aangeven.

Advertisement

Donkere kleuren in het interieur

Ze zijn het verleidelijke taboe: mooi en stijlvol, vooral wanneer je enkele perfect geslaagde voorbeelden ziet, maar het zijn ook elementen die gemakkelijker saai kunnen worden. Ongeacht de waarderingsfactor in de loop van de tijddonkere muren, vloeren en meubels zijn alleen mogelijke keuzes als de ruimte groot en vooral heel licht is - hetzij met veel openingen naar buiten waardoor overdag veel natuurlijk licht naar binnen valt, hetzij met een adequaat systeem van diffuse verlichting in de hele ruimte. Anders moeten donkere kleuren worden vermeden.

Als je overweegt het huis te verkopen of te verhuren, is het bijna zeker dat kamers met te benauwende kleuren potentiële kopers of huurders zullen afschrikken.

Advertisement

Omvangrijk TV-meubel

De moderne smaak gaat steeds meer in de richting van een paar functionele elementen in elke kamer: strakke, lichte lijnen, eenvoudige vormen en weinig plaats innemend. Dit betekent dat alle bovenkasten, ladekasten en meer volumineuze of overbezette meubelen niet meer in de mode zijn. Een van de meubelen waar je ongetwijfeld zonder kan is een tv-meubel. Tegenwoordig zijn TV's platte schermen, met pootjes of aan de muur te bevestigen, hooguit aan speciale zuilsteunen, zodat die een hele muur vullen, eventueel omringd door luidsprekers of soundbars, en verder niets.

Zware gordijnen en raamkozijnen

Zware gordijnen zijn een beetje als donkere kleuren: in bepaalde omstandigheden voegen ze een unieke en elegante toets toe, maar in de meeste gevallen staan ze niet zo mooi en verbergen ze het raam. Aangezien het raam ook de bron van natuurlijk licht is, is het beter om het zo vrij mogelijk te laten. Gordijnen kunnen, maar niet te volumineus of opzichtig. Hetzelfde geldt voor lijsten en lijstwerk boven het raam, en voor gordijnvalletjes: de lijsten kunnen ramen mooier maken die anders te saai en te simpel zouden zijn; de gordijnvalletjes ook, maar ze passen alleen goed bij zeer hoge en niet al te brede ramen.

Overweeg of door deze elementen te veranderen je je huis lichter en ruimer zou kunnen maken!

Advertisement