Citroenzuur in de badkamer: een goedkope en natuurlijke bondgenoot voor allerlei gebruik

door Natasja

26 Maart 2022

Citroenzuur in de badkamer: een goedkope en natuurlijke bondgenoot voor allerlei gebruik
Advertisement

Citroenzuur is een uit fruit gewonnen stof, een wit kristalpoeder dat zeer eenvoudig en goedkoop te vinden is. Het wordt zowel voor levensmiddelen als voor vele huishoudelijke taken gebruikt, omdat het verschillende soorten bacteriën en schimmels kan doden. Om dezelfde reden wordt het ook vaak gebruikt in de industriële sector bij de productie van ontsmettings- en ontvettingsmiddelen.

Een soortgelijk product is dus ook nuttig in de badkamer om verschillende oppervlakken te reinigen en te ontsmetten zonder steeds een beroep te moeten doen op chemische alternatieven die schadelijker zijn voor je gezondheid en ook voor het milieu. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Om het toilet schoon te maken: los 30 gram citroenzuur op in 450 ml warm water, voeg 30 ml zachte afwasmiddel toe (Marseillezeep is ook goed), en als je een aangename geur aan het product wilt toevoegen, giet 30 druppels van een etherische olie (citroen, tea tree, munt is prima), meng dit goed in een sprayflacon en gebruik het om het toilet met een spons schoon te maken. Laat het 20-30 minuten inwerken alvorens af te spoelen.
  • Badkameroppervlakken: verwarm 250 ml water, los er 200 gram citroenzuur in op en meng er 2 eetlepels baking soda door. Gebruik een sprayflacon om het te spuiten waar je het nodig hebt, altijd een beetje schudden voor gebruik, en je hebt een ontvetter die ook nuttig is voor het verwijderen van de lichtste vlekken van kalkaanslag die zich vormen op kranen en sanitair. 
  • Een andere manier om kalkaanslag te bestrijden is een lepel citroenzuur op te lossen in een glas warm water en de oplossing af te vegen met een spons. Het werkt bij recente en kleine vlekken, voor normaal onderhoud.
  • Als je sanitair wilt ontsmetten, kun je 2½ theelepel citroenzuur oplossen in 250 ml lauw water. Laat het 15 minuten op het te reinigen oppervlak staan, tot zelfs een uur, schrob het daarna met een borstel en spoel het af.
  • Los twee volle eetlepels citroenzuur op in een halve liter warme water en je kunt dit mengsel gebruiken om zeepresten van de bodem van het bad of de douchebak te verwijderen.
  • Voor tegels: voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan de bovenstaande oplossing, spuit het op de tegels en je zult zien dat het een beetje schuim zal maken. Laat het 10 minuten inwerken zodat minerale aanslag en vuil oplossen en spoel het vervolgens af met een spons of zachte doek.

Het is de moeite waard om een verpakking citroenzuur in huis te hebben, vind je niet?

Advertisement