Wil je de oven schoonmaken met DIY middelen? Probeer deze eenvoudige zelfgemaakte middelen

door Natasja

28 Maart 2022

Wil je de oven schoonmaken met DIY middelen? Probeer deze eenvoudige zelfgemaakte middelen
Advertisement

Bij het koken, zijn het fornuis en de oven altijd de apparaten die het meest vies worden, ze moeten veel vaker worden schoongemaakt dan andere keukenoppervlakken. In het geval van de oven in het bijzonder is het van essentieel belang deze schoon te houden na elk bakproces waarbij meer vuil is ontstaan, om ervoor te zorgen dat het vuil niet blijft aanbranden en nog moeilijker te verwijderen wordt (om nog maar te zwijgen van het feit dat het zeker niet goed is voor je gezondheid); en het is ook belangrijk te zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat zowel helpt om beter te bakken als om onnodige verspilling van energie, en dus een hoger verbruik, te voorkomen.

Als je de oven wilt schoonmaken met alternatieve, zelfgemaakte methoden in plaats van chemische producten, kun je de volgende recepten proberen.

Advertisement
Nenad Stojkovic/Flicr, Creativo

Nenad Stojkovic/Flicr, Creativo

Twee methoden met over het algemeen de beste resultaten:

  • 6 eetlepels baking soda en 3 eetlepels water gemengd tot een zachte pasta. Breng het in een dunne laag aan op de oven, inclusief de glazen deur, en laat het minstens 20 minuten inwerken. Veeg het daarna af met een spons of een zachte, natte doek.
  • 6 eetlepels baking soda, 2 eetlepels waterstofperoxide, 2 eetlepels afwasmiddel (of vaatwasmiddel). Het wordt op dezelfde manier toegepast als het bovenstaande middel.

Iets minder effectief, althans als het vuil erg hardnekkig is, maar goed voor de routinereiniging:

  • 230 ml witte azijn en 1 eetlepel maiszetmeel (je kunt ook rijstzetmeel of aardappelzetmeel proberen). Meng de azijn en het zetmeel goed door elkaar in een kleine steelpan, verwarm tot het dik wordt en zet het vuur uit. Wanneer deze crème is afgekoeld, smeer je het op de te reinigen oppervlakken, laat het 15-20 minuten intrekken en veeg het vervolgens af met een natte doek.
  • 4 eetlepels baking soda, 1 eetlepel witte azijn en 1 eetlepel afwasmiddel. Meng alles, breng het aan en laat het 20 minuten intrekken. Je kunt het ook zonder azijn proberen.

Naast afwasmiddel, of in het algemeen als je een zeep wilt gebruiken om de oven mee schoon te maken, kun je ook Marseillezeep gebruiken, of zwarte zeep (ook bekend als Afrikaanse zeep of Marokkaanse zeep), die ook van olijfolie wordt gemaakt. Wat is jouw favoriete DIY-methode om de oven schoon te maken?

Advertisement