Truien en wollen kleding: houd ze zacht met deze tips

door Natasja

25 Maart 2022

Truien en wollen kleding: houd ze zacht met deze tips
Advertisement

Tijdens de koudste dagen van het jaar is er niets beters dan een lekkere wollen trui om je warm te houden, of een zachte sjaal en de verschillende soorten zachtere, warmere kleding om de dalende temperaturen het hoofd te bieden. Als ze nieuw zijn is er geen probleem, maar hoe zit het als de tijd verstrijkt en wasbeurt na wasbeurt de textuur van de wol beschadigt? In werkelijkheid kan worden voorkomen dat wollen kledingstukken hard worden of vervilten, of in ieder geval te snel lelijk worden: er moet bijzondere zorg worden besteed aan het wassen en ook aan het drogen ervan.

Temperaturen, additieven en de manier waarop wollen kledingstukken worden opgehangen, zijn van invloed op het succes van elke wasbeurt, zodat het de moeite loont aandacht te besteden aan een aantal maatregelen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoewel wol vaak in de machine kan worden gewassen, geldt dit niet voor alle kledingstukken. Let dus op de kledinglabels, die kunnen aangeven dat het kledingstuk met de hand moet worden gewassen en dat hoge temperaturen of andere normale washandelingen verboden zijn.

Voor alles wat je in de wasmachine kunt wassen:

  • Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen: wol is zeer gevoelig en de temperatuur verandert sterk tussen de was- en de spoelfase in de wasmachines. Daarom zijn wascycli speciaal voor wol of wassen zoals handwas vaak op zeer lage temperaturen. Dus koud wassen of op maximaal 20°.
  • Geef de voorkeur aan wascycli waarbij de kleding lange tijd in water blijft weken. Anders kun je een voorwasfase met de hand uitvoeren, waarbij je de kledingstukken in enigszins lauw water laat weken (kouder dan warm), eventueel met toevoeging van een anti-pluismiddel.
  • Centrifuge, ja of nee? Het is beter niet te veel te centrifugeren: het is de bedoeling de bewegingen na te maken die je met de hand zouden maken, dus wordt over het algemeen aangeraden niet meer dan 600 toeren per minuut te draaien (eventueel tot 800). Dit betekent uiteraard dat de kleren meer met water beladen uit de wasmachine zullen komen, zodat je ze voorzichtig moet uitpersen (niet wringen) om het overtollige water eruit te krijgen voordat je ze ophangt.
  • Voeg een beetje azijn (kleine hoeveelheden, afhankelijk van de grootte van de lading) toe aan het wasmiddelbakje om eventuele opeenhoping van wasmiddel tussen de vezels tegen te gaan.

Als je echter met de hand moet of wilt wassen:

    1. Vul een teil (of de wastafel of het bad) met lauw water en giet er per 2 liter water 1 eetlepel milde zeep of Marseillezeep in. Voeg ook een eetlepel witte azijn toe.
    2. Laat het een uur weken.
    3. Verwijder het water en vul bij met meer lauw water, doe de kleren vol met zeep er weer in en beweeg ze zo om ze uit te spoelen. Herhaal deze handeling tot er geen zeep meer is.
    4. Wanneer je de kledingstukken uit het water haalt, druk ze aan zonder ze uit te knijpen om het overtollige water te laten ontsnappen.

Hoe wollen kledingstukken te drogen:

  • Gebruik nooit de droger.
  • Leg ze plat op het wasrek, en je kunt er ook een schone handdoek of laken onder leggen, zodat ze niet te veel kreukels van de waslijndraden krijgen OF
  • Leg een schone handdoek op een tafel en leg het kledingstuk erop, steeds goed uitgespreid, bedek het dan met een andere handdoek en rol alles voorzichtig samen om het overtollige water eruit te krijgen. Leg vervolgens een nieuwe schone handdoek op de tafel en leg de trui/het kledingstuk erop, zodat het kan drogen.

Succes!

Advertisement