Planten ingelijst aan de muur: ontdek hoe je vetplantenschilderijen maakt om de muren te versieren!

door Natasja

13 Februari 2022

Planten ingelijst aan de muur: ontdek hoe je vetplantenschilderijen maakt om de muren te versieren!
Advertisement

De woning decoreren met planten is een gewoonte van veel mensen en komt veel voor in de binnenhuisarchitectuur. Planten voegen een onnavolgbaar levend en ontspannend element toe aan elke ruimte, verfijnen deze, maken ze gezelliger en brengen eigenlijk een beetje natuur in huis. De zorg voor de groei van planten is ook therapeutisch en fascinerend, zodat het interessant wordt om vele manieren te vinden om de wens om stijlvol in te richten te combineren met de wens om planten in huis te verwelkomen.

Een steeds populairder idee is het creëren van verticale tuinen, waarbij de muren van het huis worden gebruikt om allerlei soorten plantenbakken op te zetten, en onder de meest originele DIY-projecten zijn er zeker vetplantenschilderijen, die gemakkelijk kunnen worden gemaakt met knutselprojecten.

Advertisement
Video Tutorial via Lowe's Home Improvement/YouTube

Video Tutorial via Lowe's Home Improvement/YouTube

Voor alle hier getoonde vetpantschilderijmodellen heb je stukken hout nodig om de lijst te maken dat als plantenbak zal fungeren (en dus alle nodige verbindingen en schroeven of spijkers) en vervolgens een fijnmazig metaalgaas dat je zowel op de bodem van het schilderij als op het oppervlak ervoor zult gebruiken. Je hebt ook een schaar nodig om het ijzer door te knippen en een potgrond die geschikt is voor vetplanten: je kunt die kopen of zelf maken door het volgende te mengen:

  • 2 delen universele potgrond
  • 1 deel perliet
  • 1 deel zand

 

Advertisement
Video Tutorial via Lowe's Home Improvement/YouTube

Video Tutorial via Lowe's Home Improvement/YouTube

Zodra je de lijst hebt gemaakt en ook het tweede, meer oppervlakkige net hebt bevestigd, vul het met potgrond. Je moet het af en toe water geven om de aarde te laten zakken en om meer te kunnen toevoegen. Wanneer je het goed hebt opgevuld, plaats de planten zodat je kunt bepalen hoe je ze rangschikt, in gedachten houdend dat ze dubbel zo groot zullen worden, dus laat voldoende vrije ruimte over.

Als je eenmaal de indeling hebt bepaald, knip het gaas net genoeg uit om op elke plant te passen, zonder de buitenrand van het gaas aan te raken. Druk de potgrond aan, geef het water en het schilderijtje is klaar.

Je kunt de stappen volgen in de video-handleiding door hier te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=sb9RPHmnxFM

Het is nog gemakkelijker om oude lijsten aan te passen, waarbij alleen de dikte en het gaas moeten worden toegevoegd.

Als de planten eenmaal groeien en de beschikbare ruimte vullen, wordt het een prachtig mozaïek van vormen en kleuren.

Het spreekt vanzelf dat moet worden gekozen voor voldoende verlichte muren en voor plaatsen waar de temperatuur en de vochtigheidsgraad geschikt zijn voor het kweken van de gekozen planten.

Advertisement

Telkens wanneer je water moet geven, moet je het schilderij van de muur halen en plat neerleggen, en het pas weer aan de muur bevestigen wanneer het water goed is weggelopen.

Deze schilderijen zijn perfect om elke kamer in het huis origineel te decoreren.

Zou je het leuk vinden om er ook een maken?

Advertisement