Door de tijd vergeelde kozijnen? Ontdek de handigste middelen om ze er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

18 Maart 2022

Door de tijd vergeelde kozijnen? Ontdek de handigste middelen om ze er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

PVC kozijnen worden het meest gebruikt in moderne woningen: als ze van goede kwaliteit zijn, bieden ze warmte-isolatie zonder al te veel geld uit te geven, en ze vergen ook weinig onderhoud. Dit betekent echter niet dat ze in de loop van de maanden en jaren niet bedekt raken met een laag vuil, zowel binnen als buiten het huis, waardoor hun uiterlijk op den duur verandert.

Bovendien zijn deze kozijnen vaak wit van kleur, soms ook aan de buitenkant, en in dat geval kun je, naast het vuil, ook een geleidelijke vergeling van de afwerking zien. Het is niet altijd gemakkelijk om dit verschijnsel tegen te gaan, maar er zijn methoden om je te helpen de kozijnen grondig schoon te maken. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Zet de ramen wijd open en verwijder met behulp van een stofzuiger al het vuil dat zich in alle kieren en moeilijk bereikbare hoekjes bevindt. Als je een borstelhulpstuk met lange haren hebt, zal dat veel helpen zonder het risico van krassen op het PVC.
  2. Vul een emmer of kom met lauw water en voeg een half glas afwasmiddel toe.
  3. Gebruik een zachte doek om het gehele oppervlak van de kozijnen schoon te maken om alle vettig vuil en afzettingen te verwijderen. Gebruik nooit een schuursponsje of schurende accessoires.
  4. Gebruik een zachte doek of een andere droge microvezeldoek (ook oude t-shirts of keukenpapier volstaan) om het overtollige water te verwijderen.

Op dit punt zou je een duidelijk beeld moeten hebben van de kleuring van de kozijnen: als je nog steeds wat gelige kringen ziet, kun je proberen deze alleen op de volgende manier te behandelen.

  1. Meng 100 ml witte azijn met een liter warm water en giet dit in een sprayflacon.
  2. Op de vergeelde plek spuiten en 10 minuten laten staan.
  3. Veeg af met een zachte, droge doek om overtollig vocht te verwijderen.

Een nuttig alternatief zouden vochtige doekjes zijn (van het soort dat voor kinderen wordt gebruikt), die echter zeer zacht zijn. Azijn mag slechts zelden en zeer verdund worden gebruikt, omdat het de glanzende afwerking van PVC kan aantasten. Gebruik in ieder geval nooit crèmeproducten.

Als je dan merkt dat er vormen van vuil of vlekken zijn die er zelfs met deze methoden niet afkomen, moet je een van de speciale PVC-schoonmaakmiddelen proberen.

Advertisement