Dekbedden en gewatteerde dekens wassen? Ontdek hoe je dit gemakkelijk thuis kunt doen

door Natasja

02 Februari 2022

Dekbedden en gewatteerde dekens wassen? Ontdek hoe je dit gemakkelijk thuis kunt doen
Advertisement

Elk jaar tijdens de koudere seizoenen maak je je bedden warm en comfortabel met dekbedden en gewatteerde dekens, synthetisch of van dons, die je boven op de lakens legt of in de dekbedovertrekken stopt. Hoewel ze niet echt in direct contact staan met je lichaam, worden ze wel vuil door zweet, haren, eventueel ook stof, en moeten ze dus gewassen worden om een goede hygiëne te waarborgen.

Deze voorwerpen zijn echter vrij omvangrijk, en de juiste methoden moeten worden gebruikt om ze goed te kunnen wassen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoe vaak moeten dekbedden worden gewassen? Het hangt er echt van af hoeveel je ze gebruikt en hoe. In ieder geval niet minder dan twee keer per jaar, voor en na het seizoen waarin je ze gebruikt. Als je echter honden en katten in bed laat klimmen, of als je een paar nachten achter elkaar veel zweet, of in ieder geval als je last hebt van allergieën voor huisstofmijt en dergelijke, dan is het beter om ze eens per maand te wassen.

Hoe maak je dekbedden schoon:

    1. Klop ze goed uit, ook met een klopper, om het meeste vuil eraf te schudden, en leg ze ook in de zon en de lucht op mooie dagen.
    2. Stofzuig ze vervolgens om het vuil grondiger te verwijderen, waarbij je ervoor zorgt dat de mond van de stofzuiger schoon is. Desgewenst kun je het hele dekbed vóór het stofzuigen met baking soda bestrooien en dit 10-20 minuten erop laten.
    3. Zorg ervoor dat alle naden en delen van het dekbed onbeschadigd zijn om te voorkomen dat de vulling tijdens het wassen te veel verschuift of verloren gaat.
    4. Houd altijd rekening met de afmetingen van het dekbed: hij zal de trommel van de wasmachine vullen, maar als je te veel moeite moet doen om hem erin te krijgen, zal het wassen weinig effect hebben en zal het apparaat overbelast raken. Dus als je wasmachine te klein is, kun je de dekbedden het beste naar een wasserette brengen. Of je kunt proberen (maar dat kost veel moeite) ze in bad of in een grote teil te wassen, ze te weken in warm water waarin je een wasmiddel voor fijne was (liefst ook antibacterieel) of Marseillezeep hebt gegoten - en je kunt er ook een glas witte azijn of waterstofperoxide aan toevoegen, of een mild bleekmiddel (het soort voor gekleurde was). Het nadeel van deze aanpak is dat het veel langer duurt en het resultaat niet zo bevredigend is, vooral wat betreft het grondig spoelen en uitwringen van overtollig water.
    5. Kies het juiste wasprogramma voor dekbedden, en controleer in elk geval de aanwijzingen van de fabrikant, vooral wat de te gebruiken temperaturen betreft.
    6. Gewatteerde dekens en dekbedden hebben soms het probleem dat ze vollopen met water en dat de vulling binnenin verschuift, waardoor deze op één plaats in het dekbed samenklontert. Om een gelijkmatige verdeling van de vulling te bevorderen kun je 3 of beter 5 tennisballen in de mand doen. Er zijn ook tennisballen voor dit doel verkrijgbaar in speciale winkels.
    7. Je kunt een half glas (of een heel glas voor grotere dekbedden) witte azijn aan het wasbakje toevoegen om het beter te ontsmetten.
    8. Als het dekbed gelige vlekken en kringen heeft, kun je baking soda met citroensap of waterstofperoxide gebruiken, gemengd en met een borstel op de vlekken gewreven; je kunt ook voorbehandelen met waterstofperoxide alleen, of door een theelepel bleekmiddel in een liter water te verdunnen, en dit op het dekbed te gieten, het 15 minuten te laten inwerken voordat je het wast.
    9. Als je de droger wilt gebruiken, stel de programma's dan in op middelhoge in plaats van hoge temperaturen, en niet te lang. Ook hier kun je twee of drie tennisballen toevoegen. Als je aan de lucht droogt, kun je dat beter plat op het wasrek doen, zodat de vulling niet te veel verschuift als het nat en zwaarder is. Je kunt het drogen afmaken in de zon als het weer het toelaat.
    10. Om het gebruik van het dekbed aangenamer te maken, kun je het bij het uithangen of na het drogen besproeien met een DIY stofverfrisser op basis van gedestilleerd water (250 ml), gedestilleerde witte azijn of zuivere wodka of gedenatureerde alcohol van 95% (120 ml) en 15 druppels etherische olie (bij voorkeur lavendel, tea tree of eucalyptus).

De dekbedden zullen altijd hygiënisch en aangenaam geparfumeerd zijn!

Advertisement