Hoe ontsmet je een houten snijplank met DIY middelen

door Natasja

22 Maart 2022

Hoe ontsmet je een houten snijplank met DIY middelen
Advertisement

Houten snijplanken komen in contact met veel verschillende voedingsmiddelen en moeten af en toe grondig worden schoongemaakt. Omdat hout van nature poreus is, absorbeert het alle sappen van het voedsel dat je erop snijdt, en zelfs als je het regelmatig schoonmaakt, zullen er onvermijdelijk sporen achterblijven tussen de vezels.

Dus hoe ontsmet je het goed? Ontsmetten is vrij agressief voor het hout en verkort de levensduur van de snijplank, maar er zijn DIY methoden om dit te doen. Hier zijn er een paar van.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

De noodzaak om te ontsmetten doet zich pas echt voor wanneer de snijplank is gebruikt om rauw vlees of rauwe vis te snijden: de bacteriën moeten worden verwijderd, en dus moeten krachtige maatregelen worden genomen. Het is meestal beter om voor dit soort werk metalen snijplanken te hebben, zodat hout en plastic kunnen worden gebruikt voor alle andere levensmiddelen. Snijplanken van kunststof krijgen ook bacteriën in de spleten die door de messen worden veroorzaakt, hoewel het altijd iets gemakkelijker is ze grondig schoon te maken dan houten snijplanken.

Als het tijd is om te ontsmetten, kan je het volgende doen:

  • Gebruik bleekmiddel: wees voorzichtig, je hebt maar heel weinig nodig. Vul een teil of spoelbak met 4 liter warm water, giet er één eetlepel bleekmiddel in en laat de snijplank 5-10 minuten weken, spoel hem daarna grondig af. Als je wilt, kun je ook wassen met een mild afwasmiddel en opnieuw afspoelen met warm water. Droog het goed af en gebruik het pas als er echt geen spoortje vocht meer te vinden is.
  • Gebruik witte azijn of waterstofperoxide: meng één deel azijn of waterstofperoxide met vier delen water, en volg dezelfde procedure als voor bleekmiddel.
  • Eenmaal per maand kun je een iets zachtere methode gebruiken: bestrooi de snijplank met zout en wrijf het zout vervolgens in met een halve citroen, als een spons. Doe dit aan beide kanten, wacht 5 minuten, veeg het af met een spons, spoel af en droog het.

Om de snijplank routinematig te wassen:

  •  Wrijf wat mild afwasmiddel (Marseille is prima, of antibacteriële zeep) in met een afwasborstel, of ook met een spons (gebruik de niet-schurende kant), en spoel vervolgens grondig af met zeer warm water. Herhaal met een borstel of spons en spoel opnieuw af. Vooral waar er sneden en scheuren zijn moet het grondig worden schoongemaakt.
  • Vergeet niet om houten snijplanken altijd aan beide kanten te wassen, zodat je niet één kant te nat maakt, die dan vervormt tijdens de droogfase.
  • Wrijf ze zo droog mogelijk met een droge doek en laat uitlekken terwijl je de snijplank rechtop houdt.

Succes!

Advertisement