Moet je marmeren bladen schoonmaken? Ontdek DIY methoden om vlekken te verwijderen en het oppervlak te polijsten

door Natasja

04 Februari 2022

Moet je marmeren bladen schoonmaken? Ontdek DIY methoden om vlekken te verwijderen en het oppervlak te polijsten
Advertisement

Marmeren aanrechtbladen zijn een van de meest populaire afwerkingen in de keuken en de badkamer, maar deze kostbare steen kan ook op vele andere manieren worden gebruikt in de inrichting van een woning. De natuurlijke schoonheid, de unieke adering en kleuring worden zeer gewaardeerd, en het feit dat het een duurzaam materiaal is dat zijn aantrekkingskracht nooit verliest. Om het zo te behouden dat het even mooi blijft als het oorspronkelijk was, moet het echter op de juiste manier worden verzorgd.

Het is een steen die na verloop van tijd gemakkelijk zijn glans verliest als hij wordt gereinigd met de verkeerde stoffen en middelen. Dus wat te doen als vlekken moeten worden verwijderd? Hier laten we een paar middelen zien.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Als er geen moeilijk te verwijderen vlekken zijn, kan marmer eenvoudig worden schoongemaakt met warm water, een zachte spons of een microvezeldoek.
  • Wanneer er zure stoffen zoals azijn of citroensap op vallen, moet je die snel met een doek verwijderen en afspoelen.
  • Als vuil moet worden weggewassen, gebruik dan een mild reinigingsmiddel speciaal voor dit soort materiaal. Als alternatief kun je een beetje Marseillezeep met warm water gebruiken.
  • Wanneer er een kleine hoeveelheid vuil is, kun je baking soda gebruiken en dit met een vochtige doek uitwrijven om de zacht schurende kracht ervan te benutten. Maar wees voorzichtig, als je dit te vaak doet, kan het de glanzende afwerking van de oppervlakken beschadigen.
  • Als je oude vlekken en kalkvlekken ziet, moet je een kalkverwijderaar gebruiken, maar altijd verdund met dezelfde hoeveelheid (of ten minste de helft van de hoeveelheid kalkverwijderaar) water.
  • Om vettige en olieachtige vlekken te absorberen, strooi er rijst- of maïszetmeel, of ook aardappelzetmeel op. Veeg het daarna af met een vochtige doek en was het met warm water en een beetje milde zeep.
  • Als er een beschadigde of vergeelde plek is die je niet met de andere methoden kunt behandelen, kun je proberen een puimsteen te gebruiken.  Wees echter voorzichtig, het is schurend en zal krassen maken op het oppervlak, dus je kunt het eerst testen op een verborgen hoekje en zien hoe het het marmer vermindert. Als je de puimsteen wilt gebruiken, moet je deze zachtjes op de aangetaste plek wrijven en vervolgens afspoelen en wassen met een beetje milde zeep.

Als je het marmer wilt polijsten, kun je wat krijtpoeder nemen, dit op het perfect schone oppervlak strooien en vervolgens zachtjes wrijven met een zeemlap die slechts licht bevochtigd is en ronddraaiende bewegingen maakt. Veeg vervolgens alles af met een droge doek (ook een microvezeldoek) tot al het stof verdwenen is en een glanzend oppervlak zichtbaar is.

Advertisement