Vlekken op autostoelen? Ontdek hoe je ze met enkele DIY methoden kunt verwijderen

door Natasja

30 Januari 2022

Vlekken op autostoelen? Ontdek hoe je ze met enkele DIY methoden kunt verwijderen
Advertisement

Hoe voorzichtig je ook bent om het interieur van je auto niet vuil te maken, vroeg of laat kan het gebeuren dat er toch iets mis gaat. Of het nu druppels saus zijn van een broodje of ander voedsel dat je onderweg eet, of misschien een vloeistof die uit houders lekt, iets in de boodschappentas dat een vlek achterlaat... Er zijn zoveel mogelijkheden.

Er zijn genoeg producten om verschillende soorten stoelen schoon te maken, maar in noodgevallen heb je die misschien niet bij de hand, en er is vast wel een ingrediënt of stof in huis waarmee het wel kan. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor stoffen stoelen kun je gebruiken:

  • Een ontvettingsspray, van het soort dat je thuis gebruikt (geen spray met bleekmiddel): alleen op de vlek spuiten, vervolgens afvegen met een vochtige doek, afspoelen met lauw water en onmiddellijk deppen met een droge doek of handdoek.
  • Witte azijn: 250 ml azijn en 1 liter water in een sprayflacon gieten, schudden en op de vlek spuiten, afvegen met een doek en afspoelen met lauw water.
  • Baking soda: dit wordt gebruikt om het grootste deel van vettige, olieachtige vlekken te absorberen. Strooi er baking soda op, laat het een paar minuten het vocht absorberen en veeg het dan weg met een borstel (of oude tandenborstel). Daarna kun je proberen het schoon te maken met een spray.
  • Een mild afwasmiddel, of Marseillezeep: verdun een paar druppels zeep in 500 ml water en dep alleen op de plek waar de vlek zit. 

Voor leden en kunstleren stoelen:

  • Marseillezeep: voor kwetsbaardere materialen kan het beste Marseillezeep worden gebruikt, ook in vlokken. Maak een pasta met een beetje water en wrijf dit rechtstreeks op de vlek, spoel na met lauw water en droog ten slotte af met een schone doek, deppend op de plek.
  • Milde gezichtsreinigers en make-up removers: gebruik een zachte doek of wattenschijfjes, doe het product erop en wrijf dan alleen over de vlek. Sommige mensen gebruiken melk op dezelfde manier, maar het is altijd beter om kleine hoeveelheden te gebruiken en overtollige melk te verwijderen om te voorkomen dat het interieur vies gaat ruiken wanneer de melk zuur wordt.
  • Alcohol: als je te maken hebt met aangekoekt vuil, kun je alcohol gebruiken, maar alleen verdund in een gelijke of zelfs dubbele hoeveelheid water. Het moet altijd op de doek worden gegoten en niet op de te behandelen zone. Vergeet niet om ook producten te gebruiken die het leer voeden om te voorkomen dat de alcohol het leer te veel uitdroogt. 

Wat is jouw favoriete manier om autostoelen schoon te maken?

Advertisement