Ruikt het interieur van je auto onaangenaam door vocht? Ontdek hoe je dit kunt verhelpen met huishoudelijke trucs

door Natasja

14 December 2021

Ruikt het interieur van je auto onaangenaam door vocht? Ontdek hoe je dit kunt verhelpen met huishoudelijke trucs
Advertisement

Als het regent en je vergeet een autoraam volledig te sluiten, of als je de hond hebt uitgelaten op een bewolkte dag en de stoelen vochtig zijn geworden op de terugweg, kan er gemakkelijk een onaangename geur ontstaan omdat het interieur niet is opgedroogd of niet goed is geventileerd.

Ook als je natte voorwerpen vervoert of te lang vergeet het interieur schoon te maken, ontstaan er onaangename geuren, heel anders dan de aangename geur van een nieuwe auto. Als je deze onaangename geuren wilt verhelpen en neutraliseren, probeer dan huismiddelen zoals de onderstaande.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

De eerste stap is altijd om het grootste deel van de auto schoon te maken, dus verwijder de automatten en eventuele stoelhoezen door ze buiten uit te kloppen en apart te wassen. Stofzuig vervolgens het interieur met grote zorgvuldigheid om stof, haren van huisdieren en vuil van allerlei aard te verwijderen. Vooral voor haren van huisdieren kun je ook een de zuigmond van de stofzuiger gebruiken, bij voorkeur bevochtigd met een beetje water, of ook natte afwashandschoenen: gewoon over de zitting wrijven en je zult met elke beweging veel haar kunnen verwijderen.

Als je ook een paar vlekken moet schoonmaken, moet je afhankelijk van het bekledingsmateriaal anders te werk gaan:

  • Lederen bekleding: gebruik de zachte borstel van een stofzuiger, of zelfs alleen een microvezeldoek, en was met geschikte producten, zonder water te gebruiken.
  • Vinyl bekleding: je kunt een multifunctionele spray gebruiken, ook die je thuis bereidt met Marseillezeep en natriumbicarbonaat zijn goed. Het belangrijkste is om met een doek te drogen en de deuren open te houden tot ze volledig droog zijn.
  • Stoffen bekleding: meng een beetje lauw water met een dopje afwasmiddel (ook poederwasmiddel) in een kommetje en dep dit op de te reinigen plaatsen. Wrijf met een zachte doek totdat de vlekken verdwenen zijn, gebruik eventueel een tandenborstel. Veeg overtollig vocht af met een droge doek, eventueel met behulp van een föhn of laat de deuren open staan.

Na het schoonmaken verdwijnen de meeste onaangename geuren. Maar als de auto niet gewassen hoefde te worden, of als de muffe geur aanhoudt, dan kun je dit proberen:

  •  Baking soda: strooi dit, net als bij matrassen, over de stoelen en laat het een uur of twee intrekken alvorens alles op te zuigen. Je kunt de baking soda ook mengen met 3 druppels van een etherische olie naar keuze voordat je het aanbrengt.
  • Een DIY luchtverfrisserspray: meng in een sprayflacon 250 ml gedestilleerd water, 120 ml gedestilleerde witte azijn, 120 ml gedenatureerde alcohol en 15 druppels etherische olie. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje op de stoelen spuiten (nog beter als de dispenser de vloeistof vernevelt) en de ramen open laten om te ventileren. Je kunt ook gewone wodka gebruiken in plaats van azijn. Vermijd dit op lederen zetels.

Heb jij een favoriete manier om je auto te ontgeuren?

Advertisement