Wil je voorkomen dat de autoruiten beslaan bij koud weer? Probeer de scheerschuimtruc

door Natasja

01 December 2021

Wil je voorkomen dat de autoruiten beslaan bij koud weer? Probeer de scheerschuimtruc
Advertisement

Wanneer de winter aanbreekt met zijn koude temperaturen, of al tijdens het regenseizoen in de herfst, merk je dat autoruiten nogal eens beslaan. Het temperatuurverschil tussen binnen- en buitentemperatuur veroorzaakt condensatie op het glas, net zoals wanneer je in de auto zitten en na een tijdje je eigen ademhaling de vochtigheidsgraad verhoogt, evenals de temperatuur, en je met beslagen ruiten zit.

Aangezien schoon glas van essentieel belang is voor veilig rijden, moet je het juiste zicht garanderen door de condenslaag te verwijderen: dit telkens doen met zakdoekjes of doeken is niet echt handig en laat sporen na die ook bij mooi weer hinderlijk worden. Het is nog erger als je je handen gebruikt als je haast hebt. Ook een raamwisser bij de hand hebben, een beetje zoals in de douche, is niet echt praktisch.

Dus wat kun je doen? Er zijn speciale sprayproducten, maar er is ook een zeer populaire truc op internet die het proberen waard is: het is eenvoudig en niet duur, want het gaat om het gebruik van eenvoudig scheerschuim.


Advertisement
Pxhere, Commons Wikimedia

Pxhere, Commons Wikimedia

De methode is echt heel gemakkelijk toe te passen, en je kunt het ook gebruiken op de buitenkant van de voorruit en de autoruitjes.

    1. Verdeel een beetje scheerschuim op het glas: je moet het oppervlak met een vrij gelijkmatige laag bedekken, maar niet al te veel erop smeren. Je kunt een schone, droge doek gebruiken om het aan te brengen.
    2. Laat het een paar minuten zitten, al is het maar 5 of 10 minuten, meer heb je niet nodig.
    3. Gebruik een tweede schone, droge doek om al het er af te vegen, zodat het glas weer doorzichtig wordt.

Het scheerschuim zal een dunne film over het gehele glas achterlaten, onzichtbaar voor het oog en derhalve veilig wat het zicht tijdens het rijden betreft, en zal voldoende zijn om te voorkomen dat het interieur van de auto beslaat.

Deze truc wordt ook vaak toegepast om te voorkomen dat brillenglazen beslaan, en in badkamerspiegels bij het nemen van een bad of douche. In de auto is het meestal maar één keer per maand nodig of zelfs minder vaak, terwijl het in de badkamer bijvoorbeeld vaker moet worden aangebracht.

Heb je deze truc wel eens geprobeerd?


Advertisement