Let op de afvoer: voorwerpen die je nooit door het toilet moet spoelen

door Natasja

01 Februari 2022

Let op de afvoer: voorwerpen die je nooit door het toilet moet spoelen
Advertisement

Het ontstoppen van een verstopte afvoer is altijd een vervelende zaak, en nog vervelender als het om een toiletafvoer gaat. Vanwege de aard van het afval dat daar terechtkomt en ook de ongemakkelijke positie waarin je dan moet werken, is het altijd een goed idee om niet in de situatie terecht te komen dat je een beroep moet doen op deskundigen en de leidingen moet demonteren om de verstopping te verhelpen. Het is niet altijd voldoende om de toiletontstoppers te gebruiken, en de schade is duur om te verhelpen.

Het is dus belangrijk dat je voorzichtig bent met wat je door het afvoer spoelt, zodat je niet voor onaangename situaties komt te staan. Hier zijn enkele stoffen en voorwerpen die nooit in het toilet mogen belanden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Papieren zakdoekjes: hoewel ze er even licht uitzien als toiletpapier (en ook dat moet telkens in kleine hoeveelheden worden gebruikt), vallen ze niet zo gemakkelijk uit elkaar, zodat ze nooit door het toilet mogen worden gespoeld.
  2. Vochtige doekjes: deze vallen nog minder snel uiteen, en komen juist vast te zitten in de leidingen en veroorzaken verstoppingen.
  3. Geneesmiddelen of chemische oplosmiddelen: alle chemicaliën met een sterk zuur bestanddeel, of veel geneesmiddelen, oplosmiddelen, producten zoals antivriesmiddel, verf enz. kunnen in leidingen sterk corrosief zijn en deze beschadigen. Ze vervuilen ook het rioolsysteem en dus het milieu. Daarom moet je informeren hoe je je kunt ontdoen van alle stoffen die je door het toilet wilt spoelen, met uitzondering van organisch afval of toiletpapier.
  4. Oliën en vetten: keukenafval, zoals frituurolie of andere soorten vet, mag nooit door de afvoer worden gegooid, noch in de badkamer, noch in de keuken. Ze hebben de neiging te stollen en vast te kleven aan de leidingen, waardoor verstoppingen ontstaan met al het vuil dat eraan kleeft. Ze vervuilen ook het milieu.
  5. Haren: net als onder de douche of in bad, geldt de regel dat er geen haren door de afvoer mogen. Wanneer je een borstel schoonmaakt of haren van een bezem verwijdert, moet je deze altijd in de vuilnisbak gooien, aangezien dit een van de meest voorkomende oorzaken van verstoppingen in de leidingen is.
  6. Bleekmiddel: je gebruikt het om schoon te maken en meestal leeg je alles in het toilet. Maar bleekwater is ook zeer bijtend en vervuilend, dus het mag alleen worden weggegooid als het wordt verdund in een grote hoeveelheid water.
  7. Maandverband: het lijkt vreemd, maar sommige mensen gooien dit in het toilet, terwijl het altijd in de vuilnisbak moet. Het wordt bijna nooit afgebroken en verstopt de leidingen in een mum van tijd, waardoor bijna altijd duidelijke schade ontstaat.
  8. Voedselresten: net als voor oliën en vetten moet hun bestemming het huisvuil zijn, ook als het gaat om bedorven resten, oude yoghurt en dergelijke.

Je kan beter voorzichtig zijn en dure of onaangename interventies te vermijden, denk je ook niet?

Advertisement