Essentiële tea tree olie: ontdek de vele voordelen en de toepassingen die je in huis kunt proberen

door Natasja

01 Februari 2022

Essentiële tea tree olie: ontdek de vele voordelen en de toepassingen die je in huis kunt proberen
Advertisement

Etherische oliën zijn stoffen die op vele manieren in het dagelijks leven nuttig zijn, meer dan eenvoudige aromatherapie. Elke plant waaruit ze worden gewonnen heeft een reeks eigenschappen die je kunt gebruiken bij huishoudelijke klusjes, maar ook bij lichaamsverzorging, en een van de meest veelzijdige is tea tree.

Tea tree (ook bekend als "theeboom") is een plant die inheems is in Australië, waarvan de wetenschappelijke naam Melaleuca alternifolia is. Het werd al eeuwenlang door de Aboriginals gebruikt en is een bestanddeel van vele cosmetica- en verzorgingsproducten geworden, vanwege zijn antibacteriële, antiseptische, reukverdrijvende en andere eigenschappen. Ontdek hoe je het kunt gebruiken voor persoonlijke verzorging.

Advertisement
Pixabay, Pexels

Pixabay, Pexels

Alvorens de voordelen en toepassingen van deze uitstekende essentiële olie op te sommen, moet je weten dat de vloeistof die je koopt een hoge concentratie heeft, dus je kunt het het beste verdunnen met een andere dragerolie van plantaardige oorsprong. De beste oliën zijn abrikoos-, argan-, zoete amandel-, kokos-, jojoba-, teunisbloem-, hennep- en rozenbottelolie.

Gebruik van tea tree etherische olie

    1. Insectenwerend middel: giet gedestilleerd water, een eetlepel zuivere wodka, 20 druppels tea tree olie en, indien gewenst, 20 druppels oliën zoals citronella, lavendel, geranium of citroengras in een flesje.
    2. Handdesinfectiemiddel: Tea tree kan verschillende bacteriën doden, zoals E.Coli, die ziekten veroorzaken. Daarom is het een uitstekend bestanddeel van een handdesinfectiemiddel, dat je kunt maken door 30 druppels tea tree olie, 10 druppels lavendel, 90 ml ethylalcohol (ten minste 90%), 30 ml aloë vera gel en, als je wilt, een theelepel vitamine E olie (die verzachtende eigenschappen heeft) te mengen.
    3. Ontsmettingsmiddel voor kleine schrammen: nadat je de wond goed hebt schoongemaakt (met water en een milde zeep), giet een druppel tea tree olie in een theelepel kokosolie en wrijf dit zachtjes in de wond; zwachtel vervolgens de wond met een steriel gaasje. Verwissel het verband twee keer per dag totdat zich een korstje vormt.
    4. Bevordert de wondgenezing: omdat het de activiteit van witte bloedcellen stimuleert, kan het de ontsteking rond wonden verminderen, zodat enkele druppels (3-5) kunnen worden toegevoegd aan het verband dat de wond bedekt.
    5. Acne: er zijn tea tree gels verkrijgbaar speciaal voor acne. Je kunt ook een zelfgemaakt product proberen, waarbij je 9 theelepels water en een theelepel tea tree olie mengt en dit met watten op de aangetaste plek wrijft.
    6. Schimmeldodend: als je last hebt van schimmel op je nagels, kun je deze essentiële olie gebruiken. Je kunt een paar druppels pure olie aanbrengen of ook verdund met een beetje kokosolie (of andere geschikte draagolie).
    7. Mondwater: tegen tandplak en slechte adem kun je proberen een druppel toe te voegen aan een glas warm water en je mond gedurende 30 seconden te spoelen. Pas op dat je het niet doorslikt!
    8. Tegen roos: voeg 2-3 druppels toe aan je gebruikelijke hoeveelheid shampoo!

Als je niet zeker weet of je allergisch reageert op tea tree olie, kun je proberen een druppel op je huid te doen (misschien in de holte van je elleboog) en de situatie 24 uur lang in de gaten te houden. In ieder geval mag het nooit worden ingeslikt, en voor mensen met een zeer gevoelige huid is het altijd beter om de hoeveelheid draagolie te verhogen om de etherische olie meer te verdunnen.

Advertisement