IJs en sneeuw op de auto? Ontdek hoe je het effectief en veilig kunt verwijderen

door Natasja

31 Januari 2022

IJs en sneeuw op de auto? Ontdek hoe je het effectief en veilig kunt verwijderen
Advertisement

Naar het werk moeten en je auto bedekt vinden met sneeuw of met een voorruit en achteruitkijkspiegels bedekt met ijs is nooit prettig, en heb je tijd nodig om het effectief te verwijderen voordat je wegrijdt. Er zijn een aantal producten en hulpmiddelen om je hierbij te helpen, want kokend water gebruiken om alles te smelten is niet altijd aan te raden. Als het erg koud is, kan de thermische schok het glas beschadigen en in elk geval kunnen zeer lage temperaturen ook het water bevriezen dat je op de auto gooit.

Wat moet je doen? Hier zijn enkele nuttige methoden.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Houd antivriesmiddelen gereed: er zijn antivriessprays voor gebruik op ruiten, en vooral ontdooiers voor sloten, die anders zeer moeilijk te ontdooien zijn. Je hebt ook siliconenvet en eventueel witte azijn nodig.

Wat de nuttige hulpmiddelen betreft, gebruik niet meteen schrapers, ook niet op ijs, want die kunnen gemakkelijk krassen op het glas maken, maar gebruik ze alleen als laatste redmiddel en voor kleine oppervlakken. Gebruik altijd borstels om de massa te verwijderen. Ook luchtdichte plastic zakken en oude sokken kunnen nuttig zijn.

  1. Voordat je de motor start, reinig de uitlaatpijp met een geschikte borstel, zodat deze niet wordt geblokkeerd door sneeuw of ijs en er dus geen problemen ontstaan door de ophoping van uitlaatgassen.
  2. Als je de auto niet kunt openen, gebruik dan de slotontdooier.
  3. Zet de motor aan en ook het verwarmingssysteem en de koplampen.
  4. Terwijl de auto opwarmt, gebruik de borstel om overal zoveel mogelijk sneeuw weg te halen: voorruit, achteruitkijkspiegels, motorkap, enz. De koplampen zullen ook de lichten een beetje verwarmen, en je kunt de borstel gebruiken om alle sneeuw die ze bedekt te verwijderen.
  5. Maak (als je dat nog niet gedaan hebt) de ruitenwissers los van het glas en controleer of ze in goede staat verkeren, en ga verder met het verwijderen van de sneeuw en het ijs.
  6. Als je merkt dat er ijs ligt dat er niet af wil, kun je heel voorzichtig schrapers of ook een credit card gebruiken, maar het beste kun je proberen het een beetje te smelten met een antivriesmiddel, af te vegen met een doek. Als het niet zo koud is dat zelfs het hete water waarmee je het ijs smelt, dreigt te bevriezen, kun je een product bereiden door een fles van 1 liter met heet water te vullen, er een theelepel afwasmiddel en 60 ml alcohol aan toe te voegen en dit alleen op de bevroren delen te gieten en met de doek af te vegen. Als alternatief kun je 1 deel azijn met 2 delen water mengen.

In het algemeen is het raadzaam de auto die buiten blijft zonder al te veel moeite voor te bereiden op de koudste nachten: zet de ruitenwissers de avond tevoren omhoog, wrijf ze eventueel ook in met een beetje alcohol, en bedek ze vervolgens met een oude sok.

De achteruitkijkspiegels kun je afsluiten met een luchtdichte zak (of ook een plastic zak met een touwtje), ook dit de avond ervoor; de voorruit, spiegels en ruiten kun je schoonvegen met een beetje alcohol of een oplossing van water en azijn (in een verhouding van 2:1). Siliconenvet helpt daarentegen om deurafdichtingen en sloten te beschermen.

Met deze tips is nachtvorst en sneeuwval niet langer een bedreiging.

Advertisement