Een zelfgemaakt ontsmettingsmiddel om oppervlakken schoon te maken: ontdek hoe je het in een paar stappen klaarmaakt

door Natasja

07 Februari 2022

Een zelfgemaakt ontsmettingsmiddel om oppervlakken schoon te maken: ontdek hoe je het in een paar stappen klaarmaakt
Advertisement

Een grondige schoonmaak van je huis zorgt voor ideale hygiënische omstandigheden in de verschillende kamers, en natuurlijk hebben sommige kamers dit vaker nodig dan andere. Als je echter ook bepaalde oppervlakken wilt ontsmetten, zoals bepaald sanitair in de badkamer of aanrechten in de keuken, of deurklinken en dergelijke, kun je, afhankelijk van het materiaal, verschillende producten gebruiken die je zelf kunt bereiden.

Bleekmiddel, alcohol of waterstofperoxide helpen je om deze resultaten te bereiken, maar deze stoffen moeten zeer voorzichtig worden gebruikt, waarbij ze niet op de verkeerde manier mogen worden gemengd en er altijd voor moet worden gezorgd niet te overdrijven met de doses. Wanneer je ontsmettingsmiddelen gebruikt, is het ook altijd een goed idee om de ruimte te ventileren en maskers en handschoenen te dragen.

via Unbound Medicine

Advertisement
Pexels

Pexels

Met water en bleekmiddel

De dosering varieert, afhankelijk van hoe geconcentreerd je het product wilt hebben.

  •     Voor een zeer sterk, agressiever product: 300 ml bleekmiddel per 4 liter water (als je bijvoorbeeld een vloer moet schoonmaken die met bleekmiddel kan worden behandeld), of een sprayflacon met 80 ml bleekmiddel in 1 liter water.
  • Voor een middelmatig geconcentreerd product: 120 ml bleekmiddel per 4 liter water, of 2 eetlepels bleekmiddel per 1 liter water.
  • Voor een lichter product: 80 ml bleekmiddel per 4 liter water, of 4 theelepels bleekmiddel per 1 liter water.

Hoe geconcentreerder een product is, hoe sneller het desinfecteert, maar het is ook gevaarlijker als het in contact komt met je lichaam. Het is dus altijd beter om de lagere concentraties te proberen, die iets langer moeten blijven zitten om te ontsmetten voordat ze worden afgespoeld. Het merk bleekmiddel dat wordt gebruikt is ook van invloed op de noodzakelijke blootstellingsduur, en je kunt informatie inwinnen over elke fabrikant. Het is aan te raden de producten ongeveer tien minuten te laten inwerken.

Met gedenatureerde alcohol

  • 350 ml ethylalcohol 95%
  • 100 ml gedestilleerd water
  • een halve theelepel waterstofperoxide
  • 30 druppels van een etherische olie (tea tree, eucalyptus, lavendel zijn de meest aanbevolen)

Meng gedestilleerd water en waterstofperoxide in een sprayflacon, voeg de etherische oliën toe en ten slotte de alcohol, meng goed.

Met witte azijn

Dit is minder effectief dan de andere middelen, maar zeker minder schadelijk voor jezelf en minder agressief op veel oppervlakken.

Meng witte azijn en gedestilleerd water in gelijke delen, laat een half uur op de oppervlakken inwerken alvorens af te spoelen.

Succes!

Advertisement