Wil je orchideeën die altijd weelderig zijn? Ontdek hoe je de groei van nieuwe bladeren kunt stimuleren

door Natasja

27 Januari 2022

Wil je orchideeën die altijd weelderig zijn? Ontdek hoe je de groei van nieuwe bladeren kunt stimuleren
Advertisement

De elegante en kleurrijke orchidee is nog steeds een van de populairste planten ter wereld en een van de meest geteelde planten in huis. In huis slagen we er echter niet altijd in om ze alle omstandigheden te bieden die ze nodig hebben voor een weelderige groei en een overvloedige bloei gedurende het hele jaar, en dus kan het zijn dat ze soms een beetje lijden. 

Zolang de wortels van deze planten echter gezond zijn, heb je nog hoop en kun je ze het volgende jaar weer zien groeien en bloeien. Om de bladvorming te stimuleren, ook bij jonge planten die over het algemeen weinig bladeren hebben, zijn er een aantal belangrijke regels voor de teelt van deze planten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sommige soorten verliezen hun blad nadat ze uitgebloeid zijn, en het kan ook gebeuren dat planten meer dan een jaar niet bloeien, zonder dat ze noodzakelijkerwijs ziek zijn. Controleer de kleur van de stengels van de plant: als ze groen zijn, leeft de plant nog en moet hij alleen goed worden verzorgd.

Als je het niet aan de stengels kunt zien, kijk dan naar de wortels: als ze heel licht van kleur en opgezwollen zijn, zijn ze gezond, als ze bruin en papperig zijn, zijn ze verrot; je kunt dan niet veel meer doen om ze te redden, want ze hebben hun vermogen verloren om water en voedingsstoffen op te nemen die nodig zijn om te overleven.

Dus als de plant alleen zijn bloemen en weinig bladeren heeft verloren, of zelfs als hij geen bladeren heeft maar wel gezonde stengels of wortels, dan kun je hem houden en de aanmaak van nieuwe bladeren (en daarna bloemen) stimuleren. Hoe?

  1. Verwijder alle rotte of beschadigde delen: doe dit altijd voorzichtig en met een gesteriliseerde schaar.
  2. Verpotten: orchideeën hoeven niet altijd verpot te worden, maar als er een paar jaar verstreken zijn, als de wortels niet veel ruimte meer hebben in de pot, als het substraat nu uitrafelt en als de plant een paar wortels had die een beetje armoedig waren (misschien verrot), dan helpt het verversen van de potgrond om veel nieuwe voedingsstoffen in te brengen die de orchidee zullen helpen om weer gezond te worden, de wortels zullen worden gestimuleerd om flexibeler te zijn en zo het risico van schade te verminderen. De potgrond moet altijd geschikt zijn voor orchideeën; deze bestaat hoofdzakelijk uit boomschors en is daarom zeer grof, licht en drainerend. Niet de klassieke "grond" die water opneemt.
  3. Op de juiste manier water geven: overvloedig maar sporadisch wanneer de grond volledig droog is, d.w.z. wanneer er op een diepte van 5 tot 7 cm geen vocht meer is. Elke keer dat je water geeft, moet je de schors verzadigen met water zonder de wortels te doordrenken. Vul dus een teil die minstens even hoog is als het niveau van de schors in de pot, giet lauw water (niet te warm of te koud) over de schors zodat de pot tot aan de rand gevuld is en laat het 15 minuten weken. Het is ook belangrijk te voorkomen dat het water tegen het deel van de stengel klotst waar de eerste bladeren beginnen, omdat dit gemakkelijk tot rotten kan leiden. Als de bladeren toch nat worden, droog ze dan met keukenpapier. Na 15 minuten (of wanneer er geen water meer uitkomt) til de pot op, laat al het overtollige water weglopen en zet hem weer op zijn plaats.
  4. De juiste plaats: orchideeën houden van een lichte plaats, maar niet van direct zonlicht, en geven de voorkeur aan transparante potten met een goede afwatering. Als je de bladeren weer wilt laten groeien, is licht essentieel en moet het ook de wortels bereiken.
  5. Je kunt ze helpen met een meststof, maar alleen van de lente tot de herfst, en niet meer in de winter. Je kunt kiezen voor producten die in het algemeen geschikt zijn voor planten, d.w.z. evenwichtig in stikstof, fosfor en kalium (20-20-20) of, als je weet dat de plant een andere samenstelling in het bijzonder nodig heeft, kun je specifieke producten gebruiken die door deskundigen worden aanbevolen. In ieder geval is het bij orchideeën, meer nog dan bij andere planten, altijd beter om meststoffen meer te verdunnen dan op de verpakking wordt aanbevolen, door de concentratie van het product te halveren.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement