DIY bodyscrub: maak je eigen scrub met natuurlijke ingrediënten

door Natasja

24 Februari 2022

DIY bodyscrub: maak je eigen scrub met natuurlijke ingrediënten
Advertisement

Het scrubben van de lichaamshuid, maar ook van het gezicht, is een schoonheidsritueel dat al sinds de oudheid bekend is om de huid te doen stralen en glad te maken. Afhankelijk van de delen van het lichaam, moeten meer of minder zachte peelings, oftewel scrubs, worden gebruikt.

De meer of mindere abrasiviteit van de scrubs wordt bepaald door de korrel van de producten die gebruikt worden om te scrubben, alsmede door de concentratie ervan. Aan de schurende bestanddelen worden voedende en verzachtende bestanddelen toegevoegd, om de huid niet al te zeer te irriteren, maar juist op de juiste manier te verwennen. Er zijn heel veel gelijksoortige producten te koop, maar als je favoriete bodyscrub op is, kun je er gemakkelijk thuis een maken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ingrediënten die je kunt gebruiken:

  •  Fijn zout: meng een lepel met een lepel honing en vervolgens wat olie (olijf-, zoete amandel-, argan- of kokosolie) of sheaboter en wrijf dit in de huid, bij voorkeur na het nat gemaakt te hebben. Het is dan aan jou om te beslissen of je het zout, dat vrij schurend is, moet verhogen of verlagen.
  • Koffiedik: wanneer je het koffiefilter hebt leeggemaakt, laat het koffiedik goed drogen in een schoteltje op een droge plaats (het mag niet gaan schimmelen). Wanneer het perfect droog is, verkruimel het in een potje en vervolgens meng je eventueel een lepel of twee koffiedik met twee oliesoorten (amandel, argan of kokos) en gebruik je het op het lichaam. 5-10 minuten laten inwerken en afspoelen.
  • Suiker: je kunt kristalsuiker gebruiken, maar over het algemeen gaat de voorkeur naar rietsuiker met een tamelijk grove korrel. Het kan worden gemengd net als zout of koffie, en sommige mensen mengen het met een paar eetlepels witte yoghurt (ongezoet), ook Griekse yoghurt.
  • Rijstzetmeel: als je een hele zachte scrub nodig hebt, dan is rijstzetmeel prima. Meng een lepel ervan met slechts een theelepel suiker en vervolgens voldoende olie (argan- of zoete amandelolie is het beste) om een mengsel te verkrijgen dat gemakkelijk aan te brengen is, maar niet te vloeibaar, want zetmeel is erg poederig.

Als je deze soorten olie en boter niet bij de hand hebt, kun je als noodoplossing ook een lepel koffiedik of suiker toevoegen aan de normale hoeveelheid badschuim die je gebruikt: doe het geheel op één hand, meng het met beide handen en wrijf het dan in je lichaam. Na het scrubben moet de huid altijd worden gewassen en afgedroogd en vervolgens worden gehydrateerd met een zeer mild product (zonder kunstmatige geurstoffen), namelijk een verzachtende crème, melk of olie. Dit geldt des te meer als je de 'nood'scrub hebt gebruikt met badschuim.

Hoe vaak moet je schrubben? Over het algemeen wordt ten minste een paar keer per maand geadviseerd, hoewel sommige mensen vaker (een keer per week) de wat mildere producten gebruiken. Het hangt ook af van de kenmerken van de huid, en het is altijd beter te beginnen met lichtere producten en eventueel pas later over te schakelen op agressievere producten op bepaalde minder gevoelige lichaamszones (benen en vooral ellebogen en knieën).

Advertisement