Een porseleinen huid: de Koreaanse huidverzorging in 10 stappen om het gezicht te verjongen

door Natasja

01 Juni 2023

Een porseleinen huid: de Koreaanse huidverzorging in 10 stappen om het gezicht te verjongen
Advertisement

Als je de vlekkeloze huid van zoveel Koreaanse vrouwen bewondert, die er vaak vele jaren jonger uitzien dan hun werkelijke leeftijd, kun je niet anders dan je afvragen of dit allemaal te danken is aan genetica, make-up of een ander geheim. Hoewel de eerste twee factoren niet kunnen worden genegeerd, wordt die porseleinen huidskleur, stralend en vrij van imperfecties, bereikt met voortdurende zorg, dat wil zeggen een dagelijkse schoonheidsroutine (de beroemde huidverzorging) die rekening houdt met zoveel factoren en nooit een paar fundamentele stappen over het hoofd ziet.

Het volledige ritueel bestaat uit tien stappen, en kost tijd. Niet iedereen volgt het echter dagelijks: er zijn verschillende manieren om de schoonheidsgeheimen van de Koreaanse cosmetica, ook bekend als k-beauty, aan te passen aan de eigen behoeften. Ontdek meer door verder te lezen.

Advertisement

De 10 stappen

Tien producten om de huid grondig te reinigen, te beginnen met het verwijderen van make-up, en vervolgens over te gaan tot hydratatie en verzorging van de verschillende problemen die je kunt hebben, waaronder oog- en mondverzorging. Laten we ze eens beter bekijken:

  1. Reinigingsfase 1: een cleanser op oliebasis, om make-up te verwijderen en/of grondig te reinigen. Als je liever alles verwijdert met een make-up remover (micellair water is ook prima), begin daar dan mee, maar verwaarloos deze reinigingsstap niet. De producten hebben een olieachtige consistentie die, eenmaal in de huid gemasseerd, meer schuimend of romig wordt, en daardoor gemakkelijker af te spoelen. In dit stadium wordt ervoor gezorgd dat talg, verontreinigende stoffen en de door zonnebrandcrèmes achtergelaten film worden verwijderd.
  2. Reinigingsface 2: een reinigingsmiddel (zoals in het vorige geval, cleanser) dat schuimt of op waterbasis is. Een tweede reinigingsstap moet ervoor zorgen dat alle onzuiverheden die later uitslag of acne veroorzaken, verdwijnen. Al het vuil dat met water kan worden verwijderd (stof, zweet) gaat er in deze stap af.
  3. Exfoliant: deze stap wordt twee keer per week aanbevolen en niet meer, bij een gevoelige huid zelfs één keer. Gebruik een chemisch exfoliant, en niet zozeer scrubs. Hier verwijder je dode cellen en ontstop je de poriën, waardoor de huid beter is voorbereid op volgende behandelingen.
  4. Toner - de laatste stap in de voorbereidingsfase van de huid. Hij dient om eventuele resten van de eerder gebruikte producten te verwijderen en herstelt de huidbarrière, zodat deze de daaropvolgende vochtinbrengende producten beter kan absorberen.
  5. Essence: misschien wel de meest 'bijzondere' stap, omdat hierbij een categorie producten wordt gebruikt die beroemd is geworden door de Koreaanse cosmetica. Het gaat om lotions, soms in een zeer lichte crème, soms meer waterig, soms bifasisch (het hangt af van de ingrediënten, de actieve bestanddelen en het doel), die met de vingertoppen en handpalmen over de hele huid worden geklopt, totdat ze volledig zijn opgenomen. Geen massage!
  6. Diverse behandelingen, met name serums, maar ook boosters of ampullen, steeds afhankelijk van het doel dat men wil nastreven (acne, rimpels, huidoneffenheden en meer).
  7. Gezichtmaskers, de beroemde bladmaskers die je op je gezicht legt. Ze zijn altijd en vooral hydraterend, maar ze kunnen ook roodheid verminderen, poriën vernauwen en duizend andere dingen doen, met formules op basis van alle natuurlijke en andere ingrediënten. Ze moeten niet elke dag worden toegepast, maar slechts één of twee keer per week.
  8. Ogen: anti-rimpelbehandelingen, tegen donkere kringen, tegen wallen, enzovoort. Wat jouw favoriete oogcontour ook is, dit is het moment om het te gebruiken. Lippen: vochtinbrengende sticks, verzachtende middelen of zelfs nachtmaskers, breng ze nu aan!
  9. Moisturizer: gel, lotion, dikke crème, emulsies, no-rinse nachtmaskers... Er is iets voor elke behoefte, afhankelijk van of je ze overdag of 's nachts gebruikt en welke textuur je verkiest.
  10. Zonnebescherming: je kunt geen dag beginnen zonder je huid te beschermen tegen schade door de zon, en er zijn veel formules voor elke behoefte.

Advertisement

Er wordt niet van je verwacht dat je elke ochtend en avond alles doet, maar het is goed om in ieder geval de huid te reinigen, gevolgd door toner, essence en dag- of nachtcrème!

Om er zeker van te zijn dat ze zonnebrandcrème gebruiken, geven sommige mensen de voorkeur aan foundations of BB-crèmes die deze bevatten, of sticks die de teint egaliseren door de poriën te laten verdwijnen!

Dus, voor elke dag, kun je er net zo goed een gewoonte van maken je te beperken tot het hoogst noodzakelijke.... Wat toch al veeleisend is.

En vervolgens kies je elke dag welke je wilt gebruiken! Op die manier gebruik je de beste combinatie van producten, zonder het risico dat het mengen van verschillende werkzame stoffen hun respectieve functies tenietdoet. Misschien kun je overdag een basisverzorging gebruiken, en dan 's avonds afwisselen, afhankelijk van de dag: de ene keer denk je aan rimpels, de andere avond aan hyperpigmentatie die vlekken veroorzaakt, de andere avond aan exfoliatie, enz.

Advertisement

Heb je dit Koreaanse schoonheidsritueel al eens geprobeerd?

Advertisement