Grove poriën: 9 nuttige tips om ze te verkleinen en de huid er mooier uit te laten zien

door Natasja

21 Juli 2022

Grove poriën: 9 nuttige tips om ze te verkleinen en de huid er mooier uit te laten zien
Advertisement

Grove poriën, die vooral zichtbaar zijn op de gezichtshuid maar ook op andere delen van het lichaam kunnen voorkomen, zijn een huidafwijking die te wijten is aan verstopte poriën. Deze dienen in feite om de afscheiding van talg te regelen die helpt de huid gehydrateerd en elastisch te houden, maar wanneer ze verstopt raken worden ze groter dan gemiddeld, waardoor ze duidelijk zichtbaar worden voor het oog als kleine putjes in de huid. Wanneer dit gebeurt, ziet de huidtextuur er grover en minder stevig uit.

Het feit dat ze te grof zijn, wijst dus op een disfunctie die verschillende oorzaken kan hebben: de klieren produceren te veel talg, je hebt comedogene producten gebruikt (d.w.z. producten die juist mee-eters, puistjes en andere onzuiverheden bevorderen), de huid is minder elastisch, je bent te veel aan de zon blootgesteld zonder voldoende bescherming, enzovoort.

Dus wat kun je doen om de poriën te verkleinen en een gezonde en mooi uitziende huid te krijgen? Je kunt verschillende middelen, zoals hieronder aangegeven, toepassen.

Advertisement
Pexels

Pexels


Voeding: de juiste voeding is de basis voor een gezond lichaam, maar ook voor een mooie huid. Vooral geraffineerde suikers en gefrituurd voedsel veroorzaken problemen voor de poriën. Die verhogen namelijk het insulineniveau en er wordt meer talg geproduceerd. Het is beter om ze te elimineren en te vervangen door gezondere alternatieven, en dan misschien af en toe toe te geven aan een 'zondiging'.

Gebruik zonnebrandcrème. De huid die zonder bescherming aan de zonnestralen wordt blootgesteld, droogt uit, wordt minder elastisch en dit bevordert de verwijding van de poriën.

Advertisement
COSRX/moodyskin.it

COSRX/moodyskin.it

Groene theeproducten: in de eindeloze, labyrintische wereld van de huidverzorging zijn er een aantal goede producten die tea tree-extract bevatten. Zoek naar die met een goede INCI, liever ook cruelty free, zodat de vochtinbrengers voor het gezicht ook kunnen helpen om de omvang van de huidporiën te verkleinen.

Ook producten met vitamine C, dat een antioxidant is, en de productie van collageen en elastine bevordert, waardoor het uiterlijk van de huid verbetert door onvolkomenheden te verminderen. Er zijn zelfs merken die flesjes vitamine C verkopen om druppelsgewijs toe te voegen aan de verschillende crèmes in je routine!

Amazon

Amazon

Pas op voor matterende doekjes: ze worden gebruikt om overtollig talg te absorberen, waardoor de huid er vet uitziet en wat niemand prettig vindt, vooral niet als het gaat om foundation en dergelijke. Maar overdrijven met het gebruik van deze doekjes leidt tot het verwijderen van de oliën uit de huid die juist nodig zijn, waardoor het lichaam ter compensatie nog meer gaat produceren.

pexels.com

pexels.com

Zijn sponsjes of kwasten beter voor het aanbrengen van foundation? Als het je alleen om de esthetiek gaat, is het een kwestie van smaak. Maar misschien is het handig om te weten dat foundationkwasten het product beter over de huid verdelen, waardoor een dunner en gelijkmatiger laagje ontstaat en de kans op verstopte poriën kleiner wordt. Het is echter van essentieel belang dat alle sporen van make-up dagelijks worden verwijderd.

The INKEY List/Lookfantastic

The INKEY List/Lookfantastic

Als je echt wilt kiezen voor dagelijkse huidverzorgingsproducten die gericht zijn op het verkleinen van de poriën, zijn de producten met salicylzuur uitstekend, waarvan sommige zelfs zacht genoeg zijn om elke dag te gebruiken.

Advertisement
Pexels

Pexels

Vermijd comedogene producten. Sheaboter, olijfolie of kokosolie worden vaak genoemd bij producten om te kopen en nog meer bij natuurlijke DIY middelen. Ze zijn effectief om vele verschillende redenen, maar stimuleren ook eerder het ontstaan van puistjes, mee-eters en onzuiverheden. Geef daarom de voorkeur aan castorolie, hennepzaadolie of jojobaolie.

Revolution Skincare/pinkpanda.it

Revolution Skincare/pinkpanda.it


Geef bij het kiezen van reinigingsmiddelen om je gezicht mee te wassen (de eerste stap in elke schoonheidsroutine, na make-upverwijdering indien nodig) de voorkeur aan zuiverende gels boven romige lotions of reinigingsmelk. Over het algemeen zijn producten op waterbasis prima.

Let in elk geval altijd op de ingrediënten van de producten die je gebruikt en houd rekening met eventuele allergieën of intoleranties. Door de combinatie van deze aandachtspunten, te beginnen met je voeding, kan je gezicht een opmerkelijke transformatie ondergaan!

Advertisement