Tea tree olie: 10 ongelooflijke toepassingen die je misschien niet verwacht

door Natasja

12 Juli 2022

Tea tree olie: 10 ongelooflijke toepassingen die je misschien niet verwacht
Advertisement

Tea tree olie is een essentiële olie die wordt gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca boom, een boom die inheems is in Australië en al bij de Aboriginals bekend stond om zijn ontelbare heilzame eigenschappen. Het heeft een intense, kruidige geur en kent vele toepassingen, zowel cosmetisch als ontsmettend. Het is ook antibacterieel en antiviraal, en het is geen toeval dat het vaak wordt aanbevolen bij seizoensgriep, keelpijn en verkoudheid. Niet alleen dat, het heeft ook antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Kortom, het is een echt waardevol en veelzijdig natuurlijk geneesmiddel.

Sommige toepassingen zijn bekend, maar andere zijn minder bekend. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat het doeltreffend is tegen roos, zoals verschillende studies hebben aangetoond. En dat het, naar behoren verdund of vermengd met andere stoffen, kan worden gebruikt als deodorant en verzachtend middel voor gezwollen voeten. Ontdek hieronder 10 onverwachte toepassingen.

Advertisement

Deodorant

Deodorant

Pixabay

Dankzij zijn antibacteriële eigenschappen is tea tree olie perfect voor de bereiding van doeltreffende DIY deodorants met een aangename geur. Giet gewoon 2 eetlepels baking soda en 125 ml gedestilleerd water in een bakje, roer goed en laat het mengsel een uur staan. Filter de baking soda en doe de oplossing over in een verstuiver, voeg 5-6 druppels tea tree olie toe.

Advertisement

Anti-roos

Anti-roos

Pixabay

Volgens sommige studies helpt tea tree olie tegen roos. Om van deze eigenschap te profiteren, giet ongeveer tien druppels in je shampoofles en was je haar. Laat de shampoo een paar minuten inwerken voordat je het uitspoelt.

Middel tegen droge huid

Middel tegen droge huid

Pixabay

Tea tree olie, als essentiële olie, moet niet puur worden gebruikt, maar altijd gemengd met andere ingrediënten. Voor de droge huid wordt aanbevolen een paar druppels toe te voegen aan een eetlepel amandelolie en dit mengsel in te masseren.

Insectenspray

Insectenspray

Pixabay

Als insecten de neiging hebben je te steken, zoals vaak het geval is tijdens het zomerseizoen, kun je een oplossing bereiden om rechtstreeks op de huid te spuiten, op basis van water en een paar druppels tea tree olie. Giet het in een spuitbus en spuit wanneer nodig.

Vloerschoonmaakmiddel

Vloerschoonmaakmiddel

Pixabay

Wil je onberispelijke vloeren? Maak een oplossing van een half kopje baking soda, 10 druppels tea tree olie en een emmer water. Gebruik dit DIY reinigingsmiddel om de vloeren schoon te maken, je zult het resultaat zien!

Advertisement

Middel voor gezwollen voeten

Middel voor gezwollen voeten

Pixabay

Tea tree olie heeft ook verzachtende eigenschappen en wordt vaak aanbevolen om gezwollen voeten te verzachten. Je kunt 7-8 druppels in een teil met warm water gieten om een ontspannend voetbad te bereiden, bij voorkeur aan het eind van de dag.

Gezichtsreiniger

Gezichtsreiniger

Pixabay

Voeg een paar druppels tea tree olie toe aan een kom met koel water en verfris en was hiermee je gezicht, waarbij je je ogen en mond goed gesloten houdt.

Advertisement

Ontsmettingsmiddel voor vaatwassers

Ontsmettingsmiddel voor vaatwassers

Pixabay

Niet alleen vloeren, maar tea tree olie is ook ideaal om de vaatwasser te desinfecteren en een lekkere geur te geven. Giet een paar druppels direct in het bakje en start een centrifugeercyclus.

Plantenbestrijdingsmiddel

Plantenbestrijdingsmiddel

Pixabay

Water en een paar druppels tea tree olie, dat is alles wat nodig is om een doeltreffend plantenbestrijdingsmiddel te bereiden. Giet het mengsel in een spuitbus en spuit het rechtstreeks op de planten die je wilt beschermen.

Advertisement

Middel tegen puistjes

Middel tegen puistjes

Pixabay

Tea Tree olie is nuttig om acne te bestrijden: doop een wattenstokje in de etherische olie en veeg het over de puistjes.

Het enige wat je hoeft te doen is deze alternatieve toepassingen uit te proberen en zelf te zien hoe effectief ze zijn, maar denk er altijd aan de DIY middelen eerst op een klein stukje huid te testen en het verschijnen van eventuele allergische symptomen 24 tot 48 uur in de gaten te houden.

Advertisement