Verwijder vuil uit het wasmachinebakje met deze eenvoudige DIY methode

door Natasja

27 Januari 2022

Verwijder vuil uit het wasmachinebakje met deze eenvoudige DIY methode
Advertisement

Als je de was doet, wil je graag dat het schoon en geurig uit de wasmachine komt, maar slaag je er niet altijd in onaangename geuren op de stoffen te vermijden. Onder de verschillende oorzaken die tot dit verschijnsel leiden, is het niet schoon zijn van het apparaat: daarom moet je de afdichtingen van het deurtje of de trommel schoonmaken, en misschien ook de toestand van het filter controleren. Maar er is nog een element dat je niet mag vergeten: het wasmiddelbakje.

Het wasmiddelbakje komt altijd in aanraking met allerlei verschillende zeep- en wasmiddelen, zowel vloeibare als poedervormige, en hoewel deze bij elke wasbeurt in het leidingsysteem worden afgevoerd, blijven er altijd wat resten in het bakje achter, vooral op plaatsen die met een gewone spons of zachte doek moeilijk te bereiken zijn. Daardoor worden ze na verloop van tijd donkerder en gaan ze schimmelen, wat zeer onhygiënisch is en bovendien vies om te zien. Het wasmiddelbakje moet daarom ook van tijd tot tijd grondig worden gereinigd. Lees verder om uit te vinden hoe je dit moet doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

 • Een teil, of ook de wasbak van de gootsteen of wastafel
 • Alternatief: witte azijn, baking soda, Marseillezeep of afwasmiddel
 • (facultatief) citroensap
 • Een tandenborstel
 • Een spons
 • Een microvezeldoek

Hoe gaat je te werk?

 1. Vul de teil met warm water, net genoeg om het bakken onder water te laten liggen
 2. Giet de schoonmaakmiddelen in het water: als je azijn gebruikt, heb je 250 ml nodig. Als je baking soda gebruikt, moet je 3 eetlepels al roerend oplossen. Als je Marseillezeep gebruikt, gebruik dan 2 eetlepels (vlokken of vloeibaar) en roer tot de zeep is opgelost. Als je afwasmiddel gebruikt, gebruik dan één of anderhalve eetlepel.
 3. Trek volgens de instructies van de fabrikant de hele wasmiddellade eruit. Meestal hoef je het er alleen maar voorzichtig aan te trekken en daarbij te letten op eventuele deksels op de afzonderlijke compartimenten.
 4. Als je wilt, kunt je het sap van een citroen over het hele bakje gieten.
 5. Week het bakje in warm water met azijn/soda/zeep en laat het een half uur weken.
 6. Gebruik na die tijd een spons en een oude tandenborstel om al het vuil te verwijderen.
 7. Goed afspoelen en onmiddellijk drogen met de microvezeldoek.
 8. Zorg ervoor dat het bakje schoon en droog is en plaats hem terug in zijn behuizing.

Dit sport periodiek onderhoud, samen met een goed onderhoud van de andere onderdelen van de wasmachine, zal ervoor zorgen dat het apparaat lang meegaat en, vooral, dat het wasgoed er altijd onberispelijk uitziet.

Advertisement