Moet je het computertoetsenbord schoonmaken? Ontdek de beste manieren om het toetsenbord in topconditie te houden

door Natasja

26 Maart 2022

Moet je het computertoetsenbord schoonmaken? Ontdek de beste manieren om het toetsenbord in topconditie te houden
Advertisement

Tegenwoordig zijn er veel redenen waarom je elke dag op de computer zit te typen. Of het nu voor werk is of voor vrije tijd, PC's of laptops, evenals tablets met hun toetsenborden, zijn onmisbare dagelijkse hulpmiddelen. En zelfs als je ervoor zorgt dat er geen vuil en voedselkruimels in de buurt van het toetsenbord terechtkomen, is het onvermijdelijk dat het na verloop van tijd vuil wordt.

Vingervet, stof en allerlei vuil nestelen zich op de toetsen en vooral ertussen, en binnen een paar weken zie je vlekken vuil, zonder je misschien voor te kunnen stellen wat er allemaal schuilt op plaatsen die aan het zicht zijn onttrokken. Uit hygiënisch oogpunt, maar ook voor de goede werking van de toetsenborden, kan je ze daarom beter regelmatig schoonmaken, en er zijn verschillende methoden om dat te doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Handige hulpmiddelen voor het schoonmaken van het toetsenbord

Als je het vuil tussen en onder de toetsen moet verwijderen, probeer ze dan niet op te tillen (tenzij je zeker weet hoe ze ze weer in elkaar moet zetten), maar gebruik een handig hulpmiddel.

  • Gelkussen: een soort boetseer- en kleefklei met een gladde consistentie, als een vaste gel. Je moet het een beetje bewerken met je handen om het zachter te maken en het dan uitspreiden op het (onverlichte) toetsenbord, waarbij je druk uitoefent zodat het zo ver mogelijk in de spleten tussen de toetsen gaat. Gebruik het verschillende keren tot het donker is geworden, en het meeste vuil kunt verwijderen. Het mag in het algemeen niet in contact komen met water.
  • Persluchtreinigers: dit zijn kleine pistooltjes die speciaal zijn ontworpen om vuil uit moeilijk bereikbare spleten te halen en weg te blazen. Zoals de hierboven genoemde gel, worden ze ook gebruikt voor ventilatoren en luchtroosters. Als je geen elektrische wilt gebruiken, kun je ook luchtpompen gebruiken, die ook goedkoper zijn.
  • Kits met borstels en kwastjes voor het schoonmaken van toetsenborden (en ventilatoren): er zijn kits vol borstels met haren in alle soorten en maten om werkelijk alle spleten te bereiken. In combinatie met luchtsystemen garanderen ze uitstekende resultaten.
  • Mini stofzuigers: online en in elektronicawinkels vind je ook kleine stofzuigers, die delicater zijn dan persluchtreinigers en stof en kruimels opzuigen. Ze worden vaak gevoed via USB-kabels die je rechtstreeks op de computer kunt aansluiten.

En als je vettig vuil en donkere vlekken wilt "wegwassen"? Dan heb je een toetsenbordreiniger nodig. Je kunt het kopen of zelf maken. Wij zullen je vertellen hoe je dit moet doen, maar vergeet niet deze producten altijd op de doeken of hulpmiddelen te spuiten die je wilt gebruiken om schoon te maken, en niet rechtstreeks op het toetsenbord.

DIY reiniger

Wat je nodig hebt:

  • Gedenatureerde alcohol
  • Microvezeldoek
  • Wattenstaafje - of, als je een groener alternatief wilt, een stoffen zakdoek om om een kwastje te wikkelen (make-upkwastjes zijn ook prima)
  • Tandenstoker

Hoe gaat je te werk:

    1. Spuit de alcohol op één hoek van het microvezeldoekje, zonder te overdrijven: het doekje moet alleen bevochtigd worden en niet nat. Veeg overal waar je erbij kunt.
    2. Voor moeilijk bereikbare plaatsen bevochtig het wattenstaafje (of de zakdoek op het kwastje) met alcohol. Het mag niet druipen, maar slechts licht vochtig zijn, en veeg in de kieren.
    3. Je kunt ook het zakdoekje op de tandenstoker gebruiken. Anders zul je deze nodig hebben voor alle afzettingen die je niet kunt verwijderen door alleen met alcohol te wrijven.
    4. Haal vervolgens voor de laatste keer het droge deel van de microvezeldoek nogmaals over het toetsenbord.

Wacht altijd minstens tien minuten voordat je het toetsenbord weer aanzet, en zorg er vooral altijd voor dat de alcohol niet tussen de toetsen naar beneden druppelt.

Succes!

Advertisement