Wil je leren hoe je perfect moet strijken? Hier zijn enkele nuttige tips

door Natasja

24 Januari 2022

Wil je leren hoe je perfect moet strijken? Hier zijn enkele nuttige tips
Advertisement

De was strijken is een van de meest onaangename huishoudelijke klusjes, een klusje dat je graag zou uitstellen, maar dat soms gewoon onvermijdelijk is. Hoewel er veel verschillende trucs zijn om niet voor elk kledingstuk dat je wassen het strijkijzer aan te hoeven zetten, zijn er toch kledingstukken die nauwelijks kreukvrij kunnen blijven zonder te strijken en stoffen die zichzelf op bijna magische wijze met kreukels lijken te bedekken.

Het is dus een goed idee om de handen uit de mouwen te steken als je echt niet om strijken heen kunt en het zo goed mogelijk te doen, zodat het resultaat van het harde werken de moeite waard is.

Advertisement
Pexels

Pexels

 • Zorg ervoor dat het strijkijzer perfect schoon is: het gebruik van stoom veroorzaakt soms kalkaanslag, net als producten die worden gespoten om kledingstukken te stijven of te parfumeren, dus zorg ervoor dat je de onderkant regelmatig grondig reinigt en overweeg in ernstige gevallen hem te vervangen.
 • Controleer of er genoeg water in het reservoir zit om de stoom te gebruiken.
 • Controleer altijd of de kleren die je gaat strijken, gestreken kunnen worden: als dat niet op de etiketten staat, moet je rekening houden met het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.
 • Vooral bij delicate kledingstukken, altijd eerst binnenstebuiten strijken.
 • Zorg ervoor dat je de kledingstukken op de juiste temperatuur strijkt, die je kiest met de strijkijzerthermostaat.
 • Begin met de stoffen die een lagere temperatuur vereisen en werk zo naar de andere stoffen toe, zodat je niet het risico loopt ze te beschadigen of te moeten wachten tot het strijkijzer is afgekoeld tot de juiste temperatuur.
 • Wanneer je elk kledingstuk op de strijkplank legt, spreid ze goed uit met je handen, zodat eventuele kreukels worden gladgestreken en je niet het risico loopt eroverheen te strijken, waardoor ze nog duidelijker zouden opvallen.
 • De strijkplank moet altijd bedekt zijn met een gewatteerde stof die de warmte absorbeert zonder de plank eronder te beschadigen of de stof te veel te verwarmen. Als je geen strijkplank gebruikt, leg dan geschikte matten op de tafels of andere planken die je gebruikt.
 • Stoffen kunnen worden gestreken als ze nog vochtig zijn, dus als je ze te laat van het wasrek hebt gehaald of als ze droog uit de droger komen, spuit dan een beetje water (gedemineraliseerd of gedestilleerd is het beste) op de stof voordat je gaat strijken. Je kunt deze stap ook gebruiken om je kleren te parfumeren met een zelfgemaakt parfum. Wees echter voorzichtig, er zijn kledingstukken die pas gestreken moeten worden als ze perfect droog zijn, want strijken op vochtige stof zal zichtbare vochtplekken veroorzaken.
 • Maak bij het strijken geen cirkelvormige bewegingen, maar ga altijd in een rechte lijn, zonder steeds over hetzelfde punt te gaan, maar beweeg constant en met de juiste snelheid om onaangename ongelukken, zoals het verbranden van de stof, te voorkomen. Bovendien wordt door het strijken in de lengte van het kledingstuk voorkomen dat de vezels worden uitgerekt.
 • De aanbevolen volgorde voor het strijken van overhemden is: kraag, manchetten, mouwen, schouders en dan voor- en achterkant. En wat vooral de delen met dubbele stof betreft (kraag, manchetten en schouders), strijk eerst vanaf de achterkant en ga dan nog sneller naar de andere kant.
 • Maak vooral je strijktijd leuk: zet de radio aan, of maak afspeellijsten met je favoriete muziek of ook grappige of interessante podcasts om naar te luisteren terwijl je strijkt!

Veel succes!

Advertisement