Valentijnsdag: laat je creativiteit de vrije loop met eenvoudige handgemaakte naaiwerkjes

door Natasja

25 Januari 2022

Valentijnsdag: laat je creativiteit de vrije loop met eenvoudige handgemaakte naaiwerkjes
Advertisement

Valentijnsdag is de feestdag waarop je iets aardigs wilt doen voor de mensen van wie je houdt, met meer of minder opvallende gebaren waarmee je je genegenheid toont. Aan je partner, maar ook aan de dierbaarste mensen in je leven, kun je dus emoties schenken door middel van een of ander voorwerp dat je zelf hebt gemaakt, om je de band te herinneren die je met hen verbindt.

Als je graag wat naaiprojecten uitprobeert, die echt heel eenvoudig en goed te doen zijn, ook voor beginners, zijn er verschillende werkjes om uit te proberen, en hieronder stellen we een paar leuke voor.

Advertisement

Boekenleggers

Boekenleggers

Tutorial by Amanda Weatherill

Als de persoon die je wilt verrassen met je geschenk een fervent lezer is, zal een gepersonaliseerde boekenlegger altijd een welkom en veelgebruikt cadeautje zijn. Met patchworktechnieken kunnen oneindig veel verschillende soorten boekenleggers worden gemaakt, en omdat het kleine voorwerpen zijn, zijn het ideale projecten om met dit soort bewerking vertrouwd te raken, om je daarna misschien aan complexere creaties te wagen.

Combineer stoffen met eenvoudige patronen en misschien wat wol of dun vilt voor boekenleggers die je kunt personaliseren.

Advertisement

Pannenlappen

Pannenlappen

Tutorial via helga--handmade-ru

Een ander nuttig voorwerp in het dagelijks leven zijn zeker pannenlappen en ovenwanten, die bij het bereiden van gerechten worden gebruikt. Je kunt gemakkelijk een pannenlap maken die eventueel ook als ovenwant kan dienen, in de vorm van een hart, het symbool bij uitstek van Valentijnsdag. Je kunt restjes stof gebruiken, als je wilt kan je ook de binnenkant opvullen met restjes speciaal opvulpapier, en je kunt ook spelen met kleuren: als de vorm die van een hart is, hoef je de betekenis niet per se te onderstrepen met rode of roze stoffen!

Handverwarmers

Handverwarmers

Tutorial via patchworkposse.com

Valentijnsdag valt in de winter, dus een handwarmer is een even nuttig als romantisch idee: twee reepjes vilt, mousseline of een andere lichte stof om de binnenkant te bekleden en dan vullen met rijst, zodat je in de magnetron (30 of 45 seconden) dit betoverende hart kunt opwarmen, dat troost zal brengen op de koudste dagen.

Kussens

Kussens

Tutorial via seekatesew.com

Een snel en gemakkelijk project: knip een vilten hart uit en naai het op een kussensloop naar keuze: je kunt het hart als versiering gebruiken en de hele vorm vastnaaien; of je maakt er een zakje van om liefdesboodschappen in te doen, en dan naai je gewoon 3/4 van de omtrek vast, waarbij je de bovenkant vrij laat.

Decoratie om op te hangen

Decoratie om op te hangen

Tutorial via lifesewsavory.com

Nog een heel eenvoudig knutselwerkje om te maken met vilt en een beetje synthetische vulling, of eventueel ook met gekaarde wol of watten voor de vulling. Knip gewoon de vormen van de letters uit (altijd een beetje groter dan je je voorstelt, want je moet rekening houden met de vulling en het stiksel), naai de twee helften van elk aan elkaar, waarbij je slechts één flap openlaat om de vulling er eenvoudig in te doen, en naai dan verder. Ze zijn dan klaar om op te hangen zoals je maar wilt.

Fijne Valentijnsdag!

Advertisement