Maak de garage comfortabeler door de deur thermisch te isoleren: lees hoe je dit kunt doen

door Natasja

24 Januari 2022

Maak de garage comfortabeler door de deur thermisch te isoleren: lees hoe je dit kunt doen
Advertisement

Garages worden gewoonlijk naar buiten afgesloten door grote metalen deuren met verschillende openingswijzen. Deze vormen zeker een barrière tegen de wind en beschermen de veiligheid van het huis, maar ze doen weinig om warmteverlies te voorkomen, waardoor garages vaak koud zijn in de winter en zeer warm in de zomer. Wanneer het echter gaat om een kanteldeur, d.w.z. geen klep die omhoog rolt, is het mogelijk deze met een goedkoop DIY project thermisch te isoleren.

Het thermisch isoleren van de binnenkant van de garagedeur zal ervoor zorgen dat de ruimte veel warmer blijft in de winter (met maar liefst 5 of 6 graden), en aanzienlijk koeler in de zomer (met een verschil tot 10 graden ten opzichte van de buitenkant). Isolatie werkt ook op akoestisch niveau: het vermindert zowel het lawaai van buitenaf als het lawaai dat je zelf binnen kunt produceren. Op deze manier, als de garage ook wordt gebruikt om een andere activiteit uit te voeren dan als een ruimte waarin auto's kunnen worden geparkeerd of voorwerpen van verschillende aard kunnen worden opgeslagen, zal het er het hele jaar door veel comfortabeler zijn.

Advertisement

De eenvoudigste manier om een garage te isoleren is het gebruik van speciale kits, gemaakt van polystyreenplaten of verschillende soorten hardschuim en aan één zijde bekleed met aluminium, die worden uitgesneden en bevestigd in de vierkanten aan de binnenzijde van de deur (vaak met de aanduiding EPS, XPS, ISO). Sommige kits bevatten ook alle hulpgereedschap (tapes, stanleymessen, handschoenen, maskers en dergelijke), maar die kosten iets meer.

Zoek indien mogelijk naar kits met haken om elk paneel gemakkelijk aan het metalen oppervlak van de deur te bevestigen: dit zijn platen die aan de deur worden bevestigd en waaraan de verschillende stukken isolatiemateriaal worden bevestigd. Zorg in ieder geval voor een lijm die geschikt is voor schuim, zodat elk paneel goed wordt afgedicht en niet kan wiebelen of losraken van de deur.

 

 

Advertisement

Er zijn ook thermische bekledingen van glasvezel, steenwol en keramische vezels. Deze zijn soms op rollen verkrijgbaar en kunnen ook worden gebruikt, mits ze aan één zijde met aluminium zijn bekleed.

Andere nuttige tips:

  • Overweeg de rubberen afdichting aan de onderzijde van de garage te vervangen wanneer je de thermische bekleding moet installeren.
  • Isoleer ook de deurkozijnen zelf met zelfklevende pakkingen tegen tocht.
  • Gebruik bij het snijden van panelen/rollen isolatiemateriaal, en zolang je ze hanteert om de deur te plaatsen, altijd handschoenen en een masker om te voorkomen dat je schadelijke stoffen inademt en aanraakt.

Het is echt de moeite waard om een weekend aan het isoleren van de garage te wijden, vind je ook niet?

Advertisement