Heb je open planken in de keuken? Bedek ze met op maat gemaakte gordijntjes en versier ze met een rustiek vleugje

door Natasja

23 Januari 2022

Heb je open planken in de keuken? Bedek ze met op maat gemaakte gordijntjes en versier ze met een rustiek vleugje
Advertisement

Alles wat je in de keukenkastjes opbergt, moet worden beschermd tegen stof en kookdampen, zodat je geen vuile pannen of ander keukengerei grijpt wanneer je aan het koken bent. Daarom worden de kasten altijd beschermd door deuren, meestal van hout of glas.

Maar in rustieke keukens is er ook een andere optie: gordijntjes die vlak voor de planken worden getrokken en zo het open gedeelte van de kasten afdekken. Ze hebben natuurlijk een beschermende functie, maar helpen ook bij de inrichting van de kamer. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

De keuze van de stof, vaak met zeer traditionele weefsels, en de rails waarop de gordijnen lopen, helpen om de kamer een nog rustieker tintje te geven.

Advertisement

Maar de eenvoudige exemplaren, gemaakt van een goede, lichtgekleurde katoen of linnen, passen ook bij kasten met een moderner ontwerp. Een zeer charmant hedendaagse rustiek element.

Ze kunnen dus ook worden gebruikt in ruimten met geometrische lijnen, die worden verzacht door dit detail dat herinnert aan de keukens van vroeger.

Sommige mensen kiezen ze voor al hun kasten, ook onder de gootsteen. En ze passen ook goed bij de gootstenen die typisch zijn voor boerenkeukens.

Als de keuken is ingericht in een witte kleur, zeer uniform en helder, en er is misschien maar één gordijntje voor de kasten, kan het een opvallend patroon of contrasterende donkere kleuren hebben.

Advertisement

De witte, eventueel geborduurde, gordijntjes passen ook goed bij donkere houten meubelen.

Witte planken en donkergrijze gordijntjes, net als de andere meubelen en apparaten: een zeer mooi kleurcontrast.

Advertisement

Sommige mensen maken van eenvoudige theedoeken gordijnen voor de keuken, en ze zijn ook prima voor gordijntjes die voor kasten worden gebruikt. Als je gordijnen of gordijnvalletjes voor de ramen wilt hangen, moeten deze natuurlijk worden gecombineerd met die voor de afdekking van de keukenkastplanken.

Een gordijn met een exotisch motief, passend bij de kleuren van de rest van het meubilair: een stijlvol accent dat opvalt.

Zou je het leuk vinden om de keuken ook zo in te richten?

Advertisement