Tips die je niet moet vergeten bij het inrichten van een klein appartement

door Natasja

23 Januari 2022

Tips die je niet moet vergeten bij het inrichten van een klein appartement
Advertisement

Een huis inrichten is nooit gemakkelijk, en het wordt nog een grotere uitdaging als er weinig ruimte beschikbaar is. Plannen is essentieel, maar soms ben je beperkt in je keuze van wat je kunt plaatsen of misschien van de kleuren die je kunt gebruiken, in de overtuiging dat een klein huis je niet kan toestaan je over te geven aan originelere of meer gepersonaliseerde ontwerpideeën zoals in grotere huizen het geval is.

Het is zeker waar dat witte muren de kamers ruimer maken, maar het hoeft niet zo te zijn dat je ook hier en daar kleurrijke accenten kunnen veroorloven. En wat dacht je van een grote eettafel? Die zou kunnen worden ingevoegd, zolang het maar een licht en onopvallend ontwerp heeft. Er zijn dus verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden en een paar tips die kunnen worden uitgeprobeerd bij het plannen van de inrichting van een huis van ook 100 vierkante meter.

Advertisement

De keuken is het hart van het huis, en de woonkamer is de meest bewoonde ruimte, zowel alleen als met gasten: ze combineren in een open ruimte is een belangrijke keuze, want alles wat je doet in een van de twee kamers is zichtbaar in de andere, en koken kan degenen die aan tafel of op de bank zitten storen. Maar het is een uitstekende oplossing om ruimte te scheppen, en in veel gevallen zou het je ook in staat stellen een kookeiland in de keuken te hebben, dat als eettafel kan worden gebruikt.

Advertisement

Of, in plaats van het kookeiland, zou de eettafel zelf ook als extra plank kunnen dienen. En zo kan je een grote tafel hebben om meer mensen te laten zitten.

Ingang direct in de woonkamer: een klein huis laat niet altijd de luxe toe om een hal te creëren of een aparte ingang te onderscheiden. Maar door de ruimten op deze manier te openen, vermijd je krappe ruimtes en benut je ook beter de lichtinval van het huis.

Het meubilair moet essentieel zijn: er is geen plaats voor banken en fauteuils met volumineuze vormen, en het is goed om stukken te kiezen die niet de hele ruimte vullen. Hetzelfde kan worden gezegd van de tafel in de zithoek: als je er een met een glazen blad gebruikt, kun je een grotere tafel kiezen.

Houd rekening met de beschikbare ruimte in de kinderkamer: als er twee bedden in moeten, is een stapelbed niet per se de enige oplossing. De bedden kunnen elk een helft in beslag nemen, met een gemeenschappelijke boekenkast om de ruimten van elkaar te scheiden, of je kunt overwegen ze aan twee aangrenzende zijden van de kamer te plaatsen, met een hoekelement.

Advertisement

In de hoofdslaapkamer zou een inloopkast kunnen worden geïnstalleerd, misschien tussen de achtermuur van de kamer en de muur die het hoofdeinde van het bed zou worden.

Gebruik kleur om ruimten te verlevendigen en te articuleren: kies in een wit huis met lichtgekleurde meubelen enkele inrichtingselementen die een energiestoot geven, zoals planken of open boekenkasten.

Maar de muren kunnen ook verrassingen inhouden: soms zorgt het schilderen van een accentmuur, misschien alleen het kleuren van de achterwand van een kamer, ervoor dat de kamer dieper lijkt. Of het gebruik van een contrasterende kleur op slechts de helft van de muren verandert de perceptie van de hoogte van het plafond. Kortom, het is de moeite waard om de verschillende trucs voor het gebruik van andere kleuren dan wit of duifgrijs te bestuderen.

Kleuren kunnen ook worden gebruikt om een ideale verbinding tussen de verschillende ruimten tot stand te brengen, door een soort kleurenpalet te kiezen door voor elke kamer een andere kleur als overheersende toon te gebruiken, zonder de andere kleuren over te slaan.

Hoe zou jij een klein huis willen inrichten?

Advertisement