Thuis je haar knippen: ontdek de makkelijkste manier om een geweldig in laagjes geknipt effect te krijgen

door Natasja

22 Januari 2022

Thuis je haar knippen: ontdek de makkelijkste manier om een geweldig in laagjes geknipt effect te krijgen
Advertisement

Naar de kapper gaan is een kleine verwennerij waar je min of meer regelmatig van geniet, maar soms zijn er redenen waarom je niet naar de kapper kunt gaan, of je wilt eens stoer doen en besluit dat je een nieuwe coupe wilt en het zelf wilt proberen.

Je eigen haar knippen is een beetje een moedige daad: ook als je een beetje handigheid hebt als kapster, is het nooit zo gemakkelijk om het bij jezelf te doen als bij iemand anders. Maar er zijn methoden die je kunnen helpen om je eigen haar te knippen zonder dat je je in bochten moet wringen en duizend spiegels moet gebruiken. Als je bijvoorbeeld je haar zo wilt knippen dat het van voren een beetje in laagjes is geknipt en bij de schouders een beetje U-vormig is, lees dan verder om te weten te komen hoe.

Advertisement

Je zult nodig hebben:

  • Borstel en kam
  • 2 of 3 elastiekjes
  • een schaar die geschikt is voor het knippen van haar
  • (eventueel) een liniaal

Hoe gaat je te werk?

    1. Maak je haar goed nat, of ga onmiddellijk na het wassen aan de slag: je haar moet perfect ontklit en steil zijn. Nat haar is veel gemakkelijker te knippen omdat het de neiging heeft wat minder te "bewegen".
    2. Gebruik een kam (ook een met fijne tanden) om je haar naar voren te borstelen, van de nek naar je voorhoofd. Je moet een staart helemaal bovenaan en in het midden van je voorhoofd maken, dus kam je haar rustig en gelijkmatig door.
    3. Gebruik een elastiekje om de paardenstaart samen te binden, en trek het aan precies in het midden van de haarlijn boven het voorhoofd. Het elastiek mag het haar niet laten bewegen, dus knoop het goed strak. Zorg ervoor dat de hele haardos die je hoofd bedekt geen "bobbels" vertoont: het haar moet naar voren zijn getrokken en stevig vastzitten.
    4. Als je haar erg lang is en je alleen de uiteinden wilt knippen, bind ook een elastiekje langs de staart, anders ga verder met de volgende stap.
    5. Plaats het laatste elastiekje, ook weer heel strak, net boven de lijn die je wilt knippen. Dit zal dienen als referentie voor het knippen.
    6. Knip het deel onder het laatste elastiek door. Om te vermijden dat het haar verschuift, mag je geen zuivere, enkele snede maken, vooral als de lok dik is: snij het in delen en kantel de schaar eventueel ook een beetje, zodat hij het haar niet horizontaal maar schuin bereikt.
    7. Neem de tijd: aan het einde van het proces moet je een staart hebben die nog steeds strak gebonden is door het elastiek en die perfect en gelijkmatig geknipt is, met het haar allemaal op dezelfde hoogte.
    8. Je kunt nu je haar losmaken en het naar achteren kammen. Je zult zien dat het laagjes heeft en een soort U-vormige lijn op de schouders vormt. Je kunt ook de uiteinden aan de voorkant aanpassen, maar wees altijd geduldig en verwijder alleen zeer korte stukjes van het haar.

Sommige mensen verdelen ook hun staart, nadat ze die op hun voorhoofd hebben vastgeknoopt, in twee of drie strengen, waarbij de elastiekjes aan de uiteinden van elke streng op dezelfde hoogte worden gehouden. Heb je wel eens geprobeerd om je haar zelf te knippen?

Advertisement