Ontdek hoe je de oven efficiënt kunt gebruiken om verspilling van elektriciteit te voorkomen

door Natasja

23 Januari 2022

Ontdek hoe je de oven efficiënt kunt gebruiken om verspilling van elektriciteit te voorkomen
Advertisement

Er is veel eten dat we routinematig in de oven bakken, en er is nog veel meer eten dat op deze manier kan worden bereid als een gezondere versie van traditionele recepten waarbij wordt gefrituurd en gesauteerd. De smaak van eten uit de oven is onmiskenbaar en vaak echt onweerstaanbaar, variërend van ontelbare soorten hartige gerechten tot zoete lekkernijen.

In het algemeen betekent bakken in een oven echter dat de oven ruim van tevoren moet worden aangezet, zodat hij goed kan opwarmen, en dat de oven vervolgens gedurende een verschillende, maar meestal vrij lange tijd op een constante temperatuur moet worden gehouden, wat betekent dat dit grote apparaat uiteindelijk veel elektriciteit verbruikt. Dus als je het verbruik wilt controleren, hoe doe je dat dan zonder de oven op te geven?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Houd de kookruimte altijd schoon: als er vuil op ligt, verspreidt de warmte zich minder gelijkmatig en gaart het voedsel dus sneller op alle juiste plaatsen, zonder dat dit extra energieverbruik veroorzaakt.
  • Open de deur zo weinig mogelijk tijdens het bakken: elke keer dat je dit doet, verlaag je de interne temperatuur en moet de oven dit compenseren door meer energie te verbruiken. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de binnenverlichting altijd goed werkt en dat de glazen deur perfect schoon wordt gehouden. Soms zal het nodig zijn het ze uit elkaar te halen om het vuil tussen de twee ruiten weg te halen, maar het zal het gebruik ervan veel aangenamer maken.
  • Geef altijd de voorkeur aan geventileerde ovenmethoden: als het recept niet specifiek vraagt om een statische oven, zal de geventileerde modus ervoor zorgen dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en het voedsel sneller gaar zijn.
  • Laat de oven altijd open aan het einde van het bakken, zodat de ventilatoren niet hoeven te draaien om de interne temperatuur te verlagen.
  • Gebruik de oven niet om te ontdooien: probeer altijd voedsel te ontdooien door het de dag ervoor in de koelkast te zetten. Als je haast hebt, kan je het ook buiten de koelkast bewaren, maar alleen als het in een paar uur ontdooit. Gebruik anders dezelfde functie in een magnetron, die minder energie verbruikt.
  • Haal de stekker van de oven uit het stopcontact als je op vakantie gaat. Zoals alle elektrische apparaten zal het een beetje stroom blijven verbruiken zolang het is aangesloten op het stopcontact.
  • Als je net zo goed snel de magnetron kunt gebruiken, geef de voorkeur daar dan aan. Zoals in het geval van gerechten opwarmen!
  • Controleer of hij nog goed werkt: soms gaat hij stuk of raakt hij beschadigd en doet de oven er veel langer over om op te warmen, waardoor hij veel meer energie verbruikt.
  • Als je ooit de oven moet vervangen, moet je altijd kiezen voor ovens met een hogere energieklasse, ze kosten iets meer geld, maar je bespaart wel op de energierekeningen.

Dit zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken voor het elektriciteitsverbruik aan het eind van het jaar!

Advertisement