Winterbloemen: ontdek hoe je kerstroos kweekt, een gemakkelijke en winterharde plant

door Natasja

21 Januari 2022

Winterbloemen: ontdek hoe je kerstroos kweekt, een gemakkelijke en winterharde plant
Advertisement

De winter is de tijd van het jaar waarin de meeste planten een rustperiode ingaan. Er zijn maar heel weinig soorten die tijdens de koudste maanden van het jaar een weelderig gebladerte hebben, en nog minder die juist in deze periode bloeien. Daarom is een bloem als de kerstroos des te fascinerender.

Het feit dat deze kruidachtige plant erin slaagt te bloeien in de maanden met de minste zonne-uren en de koudste temperaturen, met enkele of dubbele bloeiwijzen in vele verschillende kleuren, geeft hem de algemene naam Kerstroos, hoewel thuis gekweekte exemplaren niet altijd al in december klaar zijn om te bloeien. Kom meer te weten over de verzorging van deze prachtige plant.

via gardenersworld.com

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Blootstelling: deze planten groeien in bossen en aan de rand van akkers. Ze kunnen zich aanpassen aan een plaats in het volle licht (in koudere streken) tot halfschaduw. Ze kunnen ook worden geplant in potten, in borders, onder struiken.
  • Bodem: de bodem moet vruchtbaar en goed waterdoorlatend zijn, zonder gevaar voor waterstagnatie. Het is ook raadzaam om elk jaar te mulchen met goed verteerde compost of ook een beetje mest.
  • Water geven: in de winter, tenzij er sprake is van uitzonderlijke droogteperioden, hoeven planten in de volle grond nauwelijks water te krijgen, terwijl planten in potten water moeten krijgen wanneer de grond uitdroogt. Dezelfde regel geldt voor de rest van het jaar.
  • Wanneer te planten: ze kunnen op elk moment van het jaar worden geplant, zolang de grond maar niet bevroren is. Ze zijn gemakkelijk te vinden in kwekerijen en winkels wanneer ze in bloei staan, maar je kunt ze ook de rest van het jaar vinden, en als je ze aan het eind van de zomer of in de herfst plant, zijn ze het best voorbereid op de eerste winter. Als je ze eenmaal hebt geplant, mag je ze echter niet meer verplaatsen. Als de nieuwe bladeren verschijnen, knip dan de oude, bruine bladeren af.
Advertisement

Enkele feiten

Enkele feiten

Commons Wikimedia

  • Bloeiperiode: afhankelijk van het soort zijn ze op hun best van januari tot mei. Hun bloemen zijn zeer rijk aan stuifmeel en vormen daardoor een waardevol reservoir voor bestuivende insecten tijdens de koudere perioden van het jaar.
  • Uiterlijk van de bloemen: veel kerstrozen hebben de eigenaardigheid dat hun bloemen altijd naar beneden gericht zijn. Je wordt gedwongen je voorover te buigen en ze voorzichtig tussen je vingers te nemen om de kleuren en de verschillende vormen van de bloemblaadjes te bewonderen. De reden hiervoor is dat ze op deze manier de sneeuw en regen die hen in de winter kunnen treffen, kunnen "afschudden". De bloemblaadjes kunnen meer of minder spits zijn, en de bloem kan ook een dubbele bloemkroon hebben. De kleuren variëren van wit tot zo donker paars dat ze zwart lijken, en zelfs wanneer ze het levendigste stadium voorbij zijn, blijven ze nog lang vlezig aan de plant en verkleuren ze naar verschillende kleuren groen (een beetje zoals hortensia's).

 

Advertisement