Scheerschuim op het fornuis: ken je deze alternatieve methode om de kookplaat schoon te maken?

door Natasja

19 Januari 2022

Scheerschuim op het fornuis: ken je deze alternatieve methode om de kookplaat schoon te maken?
Advertisement

Scheerschuim is een onverwacht huishoudelijk hulpmiddel. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een onzichtbaar laag te creëren dat voorkomt dat badkamerspiegels beslaan, maar het is ook nuttig voor het schoonmaken, vooral als het gaat om metalen of glazen oppervlakken, zoals de kookoppervlakken van fornuizen.

De reden dat het werkt is dat het ook triethanolamine, een ammoniakderivaat, en lanoline bevat. Het is echter raadzaam een scheerschuim te gebruiken dat geen gelbestanddelen bevat, d.w.z. de meer "traditionele", ook al zijn ze niet van bijzonder goede kwaliteit.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Zorg ervoor dat de kookplaat koel is, verwijder de roosters en de branders als het een gaskookplaat is, en gebruik papier om eventuele etensresten te verwijderen. Dan kun je scheerschuim gebruiken.

De procedure is heel eenvoudig: je moet de spuitbus schudden net zoals je het normaal aanbrengt, waarbij je een overvloedige hoeveelheid op het fornuis aanbrengt. Je moet het uitsmeren met je handen of ook met behulp van een oude kwast of een siliconen bakkwast (die je vervolgens grondig moet wassen) om een vrij gelijkmatige, maar niet noodzakelijk te dikke laag over het gehele oppervlak achter te laten. Als er bijzonder vuile plekken zijn, doe daar dan meer schuim op.

Laat het 15-20 minuten zitten, neem dan een licht vochtig sponsje en veeg het af, wrijf het in de plekken die zacht zijn geworden. Vervolgens grondig afspoelen met een zachte doek en onmiddellijk afdrogen met een derde pluisvrije doek.

Dit is een niet-agressief product dat op verschillende soorten fornuizen kan worden gebruikt, het belangrijkste is dat het goed wordt afgespoeld zodat er geen resten achterblijven die, met de hitte, onaangename dampen zouden kunnen veroorzaken.

Als je niet overtuigd bent van deze methode, kun je altijd een pasta van baking soda en water gebruiken, die je op het oppervlak aanbrengt en 10 minuten of minder laat inwerken, alvorens het te verwijderen, net als scheerschuim.

Heb je je keuken wel eens met scheerschuim schoongemaakt?

Advertisement