Rolluikriemen: de handigste trucs om ze schoon te maken en ze er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

24 Januari 2022

Rolluikriemen: de handigste trucs om ze schoon te maken en ze er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

Er zijn veel voorwerpen in huis die je elke dag aanraakt en niet vaak schoonmaakt, zoals schakelaars, deurknoppen, ladeknoppen en... rolluikriemen! De rolluikriemen in het bijzonder behoren tot de dingen waar je eigenlijk niet aan denkt schoon te maken, maar je gebruikt ze elke dag, dus net als elk ander voorwerp dat je met je handen aanraakt, worden ze elke keer dat je ze gebruikt een beetje vies. En daarbij worden ze blootgesteld aan hetzelfde stof dat neerslaat op gordijnen en muren.

Het kan zijn dat je, wanneer je er goed naar kijkt, je realiseert dat ze in feite onder de vlekken of stof zitten, dus wanneer het tijd is om een kamer grondig schoon te maken, zou je ook aan de rolluikriemen moeten denken. Maar hoe moet je ze schoonmaken? Hier zijn enkele nuttige methoden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Gelukkig hoef je niets te demonteren om de rolluikriemen te reinigen: je kan de riem met een spons of doek schoonmaken, vooral het deel dat je elke dag aanraakt. Als je ze echter om wat voor reden dan ook moet of wilt demonteren, kun je ze gemakkelijk in de wasmachine wassen! In andere gevallen kun je het volgende gebruiken:

  •     Baking soda: maak in een kom een stroperige pasta door baking soda met een beetje water te mengen, trek vervolgens rubberen handschoenen aan en wrijf het voorzichtig over de hele riem. Je kunt ook helpen met een licht vochtige microvezeldoek. Laat het een paar minuten zitten en verwijder dan de baking soda met een andere natte doek, houd schoon water bij de hand om het af te spoelen.
  • In minder ernstige gevallen kan ook een beetje zeep en water volstaan. Als ze van rubber zijn, kun je afwasmiddel gebruiken, terwijl je voor de riemen van zware, ruwe stof afwasmiddel kunt gebruiken, of ook Marseillezeep. Je moet het inwrijven met een spons of zachte doek en daarna met een andere doek afspoelen.
  • Magische gom: deze is ook nuttig voor deze specifieke reiniging. Je hoeft alleen maar een puntje vochtig te maken, en het op beide kanten van de riem te wrijven.
  • Stoomreiniger: als je er thuis een hebt, is dit de handigste optie als de riem niet al te vuil is.
  • Schuim voor vloerkleden en vloerbedekking: als je dit product in huis hebt, is het ook zeer geschikt voor rolluikriemen. Breng het aan met een droge doek, laat het een paar minuten zitten en verwijder het dan met een tweede doek en wat water.

Heb je de rolluikriemen wel eens schoongemaakt?

Advertisement