5 tips om je huis veiliger te maken

door Natasja

19 Januari 2022

5 tips om je huis veiliger te maken
Advertisement

Een huis is meer dan een dak dat onderdak biedt: de hele tijd dat je er woont moet het een plaats zijn om uit te rusten en jezelf weer op te laden, een toevluchtsoord voor het alledaagse leven, en om dit mogelijk te maken moet het ook een plaats zijn waar je je veilig voelt.

Het is niet altijd mogelijk veel geld te investeren in het upgraden van het beveiligingssysteem om van de nieuwste oplossingen te kunnen genieten, en dit geldt vooral voor mensen die in een huurwoning wonen. Toch is het mogelijk een aantal voorzorgsmaatregelen of maatregelen te nemen om je een beetje veiliger te voelen, zoals die hieronder beschreven.

Pixabay

Pixabay

Je huissleutels vervangen: als je eigenaar bent van het huis, is het misschien niet zo nodig, maar het kan zeker geen kwaad om je sloten om de paar jaar te vervangen. En het wordt zeker belangrijk als je ze toevallig ergens kwijtraakt.

Voor huurders daarentegen is het een goed idee om, zodra de huurperiode begint, bij de verhuurder na te gaan of de sloten nieuw zijn: het is immers mogelijk dat vorige huurders, of zelfs goede bekenden, nog ergens dubbele sleutels hebben liggen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Toevoeging van een tweede veiligheidsslot aan voordeuren.

Als de deur niet gepantserd is, is het een goed idee om ten minste een tweede slot toe te voegen naast het slot dat gewoonlijk bij de klink zit. Voor huurders moet je toestemming vragen aan de verhuurders, maar het is een vrij eenvoudige montage en biedt een goede mate van extra veiligheid voor weinig geld. Het verdient altijd de voorkeur sloten te kiezen die geen verend mechanisme hebben, d.w.z. Europese cilindersloten, en die in hun geheel van staal zijn gemaakt.

Tutorial via thriftdiving.com

Tutorial via thriftdiving.com

Vooral als je op de eerste verdieping van een flat woont, of in ieder geval als je door een paar ramen gemakkelijk naar binnen kunt kijken, kun je gordijnen en andere glasafschermingen gebruiken om privacy te creëren. Dit kunnen handgemaakte panelen zijn die je op het raam plaatst, of ook folies die je rechtstreeks op het glas plakt.

Op die manier kan niemand gemakkelijk nagaan of je thuis bent, en zullen ook het soort voorwerpen (TV's, computers en dergelijke) die vaak de aandacht van indringers trekken, niet voor iedereen zichtbaar zijn.

Amazon, nightlock.com

Amazon, nightlock.com

Verdere bescherming voor deuren wordt geboden door inrichtingen die de deur aan de binnenzijde vergrendelen, zodat deze niet van buitenaf kan worden opengebroken. Ze kunnen zelfs draagbaar zijn (een van de benamingen ervoor is "DoorJammer"), en dan zijn er die permanent kunnen worden geïnstalleerd, met een gat in de vloer waarin ze kunnen worden gestoken, zoals het geval is met de versterkingsstaven van bepaalde gepantserde deuren.

Natuurlijk kunnen vrijstaande camera's ook nuttig zijn, omdat ze gemakkelijk op afstand te bedienen zijn met eenvoudige apps op smartphones, en die zijn afneembaar, zodat huurders ze kunnen meenemen als ze verhuizen.

Dit zijn allemaal kleine maatregelen, maar ze kunnen je huis een stuk veiliger maken.

Advertisement