Maak bakplaten en lekbakken zo goed als nieuw met een paar eenvoudige trucs

door Natasja

22 Januari 2022

Maak bakplaten en lekbakken zo goed als nieuw met een paar eenvoudige trucs
Advertisement

Bij het bereiden van voedsel in de oven gebruiken we vaak een lekbak die al het voedsel, olie of vet van het gebakken voedsel op de bovenste schappen opvangt, zodat de bodem van de oven zelf niet vuil wordt met moeilijk te verwijderen korsten. En ook worden de bakplaten zelf, waarop het voedsel tijdens het koken rechtstreeks wordt gezet, zelfs wanneer ze met bakpapier zijn bekleed of wanneer folie wordt gebruikt, altijd erg vuil na elk gebruik.

Idealiter zou je ze na elke keer moeten schoonmaken, maar je doet dit niet altijd tijdig genoeg, en er zijn bereidingen die zulke vlekken en afzettingen veroorzaken dat zelfs als je het meteen schoonmaakt, het veel moeite kost om alles te verwijderen. Het loont dus de moeite enkele huishoudelijke trucs toe te passen om vlekken en korsten zonder al te veel moeite en met bevredigend resultaat te verwijderen.

Creativo

Creativo

Als de situatie niet al te ernstig is, kun je gewoon voorbehandelen door de bakplaat een half uur in heet water met afwasmiddel (of ook Marseillezeep) te laten weken en vervolgens met een plastic schraper (zoals voor deegbewerking) of een houten lepel de korsten te verwijderen, waarna je de pan in de vaatwasser kunt zetten.

Als de bakplaten daarentegen erg vuil zijn met harde korsten, probeer dan zoveel mogelijk vuil te verwijderen met papieren keukenpapier, sluit vervolgens de afvoer van de gootsteen en vul de bak met kokend water, giet er 150 gram baking soda bij en laat het een uur weken. Hierdoor worden de korsten zacht genoeg om ze met een spons te verwijderen, en daarna kun je het zoals gewoonlijk met de hand of in de vaatwasser afwassen.

Als alternatief voor baking soda kun je de spoelbak (of ook een voldoende grote teil) vullen met kokend water en een kopje witte azijn.

Als je toch vuil moet wegschrapen zonder te agressief te zijn op het oppervlak, misschien wanneer er meer een vettige laag moet worden verwijderd, dan kun je een citroen doormidden snijden, de pan bestrooien met baking soda en er dan met de citroen over wrijven, als een spons. Knijp het ondertussen een beetje uit om het sap eruit te krijgen. Voor de hoeken kun je ook een oude tandenborstel gebruiken die geen harde haren heeft. Daarna afspoelen met warm water en nogmaals schoonmaken met een normaal afwasmiddel of Marseillezeep.

Wat is jouw favoriete methode om bakplaten en lekbakken schoon te maken?

Advertisement