Vettig, olieachtig vuil op de keukenkastjes? Maak ze weer als nieuw met eenvoudige DIY methoden

door Natasja

18 Januari 2022

Vettig, olieachtig vuil op de keukenkastjes? Maak ze weer als nieuw met eenvoudige DIY methoden
Advertisement

Het is onvermijdelijk dat de deuren en buitenoppervlakken van de keukenmeubelen van tijd tot tijd bedekt worden met een laag vuil, vooral op de keukenkastjes rond het fornuis en de oven, in de vorm van vettig of olieachtig vuil. Dit wordt veroorzaakt door alle kookdampen, alsmede door spatten olie of diverse sauzen, die van het gekookte voedsel afkomstig zijn.

En omdat het schoonmaken van de kasten misschien niet altijd in het wekelijkse schoonmaakrooster is opgenomen, is het soms echt tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Aangezien keukenmeubelen vaak van hout zijn, misschien zelfs gelakt, is het het beste om de juiste methoden te gebruiken, die doeltreffend zijn maar niet te agressief.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Baking soda: neem een kom of sprayflacon waarin je een halve liter lauw water giet (nog beter als het gedestilleerd water is) en voeg dan een half glas baking soda toe. Roer het goed door elkaar en spuit het product vervolgens op een zachte doek of spons, of doop deze in het mengsel en wrijf zachtjes over de kasten.
  • Tandpasta: knijp een puntje (het moet een eenvoudige, witte pasta zijn en zonder gels of microkorrels) op een spons die je in warm water hebt gedrenkt (en daarna uitgeknepen) en wrijf het op de plaatsen waar vet en vettig vuil zich ophopen. Je kunt ook water en een beetje baking soda gebruiken om het af te spoelen met een zachte doek.
  • Afwasmiddel: giet een paar druppels in een emmer warm water en roer om het goed te laten emulgeren, dompel de doek of spons er vervolgens in en veeg de deuren ermee schoon na ze een beetje te hebben uitgewrongen. Je kunt ook Marseillezeep gebruiken.
  • Witte azijn is doeltreffend maar ook vrij agressief op hout, dus vermijd het in het geval van gelakte of meer delicate afwerkingen en gebruik het wanneer de andere oplossingen niet bevredigend zijn (maar soms moet je ze gewoon verschillende keren proberen). Om azijn te gebruiken, verdun 150 of 200 ml in een halve liter lauw water en veeg de meubelen af met een spons of een zachte doek.

Houd in ieder geval altijd extra doeken klaar om af te spoelen en vooral grondig af te drogen zodra je klaar bent met de behandeling van elk afzonderlijk oppervlak.

 

 

Advertisement