Sportschoenen wassen in de wasmachine: ontdek hoe ze niet te beschadigen

door Natasja

19 Januari 2022

Sportschoenen wassen in de wasmachine: ontdek hoe ze niet te beschadigen
Advertisement

Wie heeft er niet een paar favoriete sneakers in huis? Het kunnen de schoenen zijn die je gebruikt voor hardlopen of lichaamsbeweging, of de zogenaamde sportschoenen die je bij een groot aantal verschillende outfits gebruikt. Wat het gebruik ook is, het is onvermijdelijk dat sneakers na verloop van tijd vuil worden: stof, zweet, maar ook regen of modder zullen zeker sporen achterlaten, zodat je ze van tijd tot tijd moet wassen.

Om ze weer zo goed als nieuw te maken zonder al te veel gedoe kun je de wasmachine gebruiken, en met een beetje aandacht zal dat wassen niet al te agressief zijn.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Zorg er in de eerste plaats voor dat je schoenen kunnen worden gewassen: het is meestal geen probleem om canvas schoenen of schoenen van materialen als nylon, katoen of polyester in de wasmachine te stoppen. Dit zijn slijtvaste materialen die niet beschadigd mogen worden door contact met wasmiddel. Als ze geen strassteentjes, lovertjes of delicate stoffen details hebben, zou je geen problemen mogen ondervinden.

    1. Haal het grootste deel van het vuil weg: klop de schoenen met de zolen tegen elkaar of tegen de binnenkant van een vuilnisemmer, zodat stof en vuil eraf vallen. Je kunt ook borstels, oude tandenborstels of zelfs tandenstokers gebruiken om de moeilijkste delen te bereiken.
    2. Haal de veters uit je schoenen en doe ze in een geperforeerde canvas zak, het soort dat je gebruikt om delicate kleren in de wasmachine te wassen. Als ze te vuil zijn, is het altijd beter om ze met de hand te wassen met een borstel.
    3. Als de binnenzolen verwijderd kunnen worden, haal ze er dan uit en was ze apart. Je kunt ze ook in een netzakje doen als ze in de machine gewassen kunnen worden, anders doe je het met de hand met waszeep of Marseillezeep en misschien een beetje baking soda.
    4. Voor het wassen van schoenen in de wasmachine is het altijd raadzaam (ook voor hen) de netzakken te gebruiken die kunnen worden gesloten en die voorkomen dat de schoenen tijdens het wassen heen en weer stuiteren, met het risico dat ze worden beschadigd. Een andere truc om te voorkomen dat ze te zeer beschadigd raken, is enkele handdoeken bij de was te doen, misschien oude, zodat ze de trommel voldoende vullen om de klap te verzachten. Het is het beste om altijd witte of oude handdoeken te gebruiken die al verschillende keren zijn gewassen, zodat ze niet het risico lopen te verkleuren.
    5. Kies een delicaat, koud wasprogramma of een programma op 20 graden, met het laagste aantal centrifugeerbeurten, om de delicate behandeling die met de hand wordt uitgevoerd zo goed mogelijk te imiteren.
    6. Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel en geen poeder.
    7. Als je klaar bent met wassen, haal alle verschillende onderdelen uit de netzakken en laat ze aan de lucht drogen. Als het niet erg warm is, kan het dagen duren voordat de schoenen perfect droog zijn. Je kunt het proces aan het einde versnellen en restvocht verwijderen door er oude droge handdoeken in te leggen, of ook opgerolde kranten.

Met al deze trucs worden je schoenen weer zo goed als nieuw!

Advertisement