Wil je een slanke taille? Ontdek de beste oefeningen om buikvet te verminderen

door Natasja

25 Januari 2022

Wil je een slanke taille? Ontdek de beste oefeningen om buikvet te verminderen
Advertisement

Na een periode van veel eten, of gewoon omdat je ouder wordt of je minder beweegt, is het normaal te merken dat je taille toeneemt. Naarmate de jaren verstrijken, maakt de spiermassa plaats voor lichaamsvet, en wordt het moeilijk om gewichtstoename tegen te gaan, vooral bij je buik.

Bovendien is wat je ziet bij een bredere taille bijna altijd een symptoom van de aanwezigheid van visceraal vet, d.w.z. vetweefsel dat zich in de ruimte tussen de inwendige organen bevindt, en dat het cholesterolgehalte kan beïnvloeden, en het risico inhoudt van diabetes type 2, ademhalingsproblemen of ook hartproblemen. Het is daarom beter om het te vermijden met een gezonde levensstijl, en als je er vooral iets aan wilt doen, zijn er een aantal lichamelijke activiteiten die nuttiger zijn dan andere.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

In de eerste plaats moet je altijd een half uur per dag uittrekken voor lichaamsbeweging: snelwandelen, joggen, fietsen of zwemmen kan al voldoende zijn. 

Naast de hierboven genoemde activiteiten zijn er ook cardio-oefeningen, zoals HIIT, of High Intensity Interval Training. De naam duidt op een soort training met hoge intensiteit, afgewisseld met fasen van lage intensiteit of rust. Meestal worden inspannende fasen van 30 seconden afgewisseld met nog eens 30 seconden om te herstellen met gemakkelijkere oefeningen. Het is uitstekend voor gewichtsbeheersing, verwijderen van visceraal vet en dus voor de algemene gezondheid van het lichaam. Op internet vind je verschillende videohandleidingen die uitleggen hoe je ze thuis kunt doen.

Dan zijn er specifieke buikspieroefeningen, zoals een plank van 60 seconden, fietscrunches, buikspiercrunches en beenheffen.

In de sportschool kun je je ook richten op bepaalde vormen van gewichtheffen: gewichtheffen om je biceps te trainen door je arm te buigen (bicep curl), lunges met gewichten in de hand, squats met gewichten, kickbacks met dumbbells.

Het is een kwestie van beginnen: zelfs een paar minuten wandelen per dag, als het maar constant is en elke dag wordt al gauw een kwartier en dan een half uur. Het komt erop aan niet meteen in het begin te hard van stapel te lopen, maar met geduld beetje bij beetje kleine doelen te bereiken en te handhaven, en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Advertisement