Heb je plastic voedselbewaardozen die altijd vettig zijn? Ontdek hoe je ze doeltreffend kunt ontvetten

door Natasja

18 Januari 2022

Heb je plastic voedselbewaardozen die altijd vettig zijn? Ontdek hoe je ze doeltreffend kunt ontvetten
Advertisement

Voedselbewaardozen zijn echt onmisbaar in huis: je gebruikt ze voor allerlei voedingsmiddelen in de keuken, de koelkast, de vriezer en de voorraadkast. Maar ze komen ook goed van pas om voedsel of ingrediënten te vervoeren op reis en in soortgelijke situaties.

Ze zijn licht, luchtdicht en kunnen niet breken zoals glazen bakjes. Helaas blijven ze ook viezer in tegenstelling tot die van glas. Hoe vaak komt het voor je ze afwast en toch nog een vette laag en misschien zelfs wat sporen van etensgeur ziet? In plaats van ze te vaak te wassen, kun je een paar handige trucs toepassen, zoals die we je hieronder zullen laten zien.

Advertisement
freeimageslive.co.uk

freeimageslive.co.uk

  • Met citroenzuur en natriumpercarbonaat: gebruik voor elke liter water 1 eetlepel natriumpercarbonaat en een afgestreken theelepel citroenzuur. Het verdient de voorkeur gedestilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. Verwarm het water op het gasfornuis en giet het vervolgens in een teil of in de spoelbak, dompel er de af te wassen bewaardozen in onder en voeg vervolgens het percarbonaat en het citroenzuur toe, waarbij je een beetje roert om ze goed op te lossen. Laat ze een half uur weken, giet het water af, neem een spons met een beetje afwasmiddel en was ze zoals gewoonlijk, waarbij je ze afspoelt met warm water.
  • Als je geen haast hebt, kunt je ook de nachtmethode toepassen: vul de dozen met krantenpapier en laat ze een nacht staan. Meng 's morgens 250 ml warm water met 60 ml azijn en het sap van een citroen in een kan, verwijder de krant en giet het mengsel in de dozen. Na een paar uur kun je ze zoals gewoonlijk afwassen.

Als vlekken het probleem zijn in plaats van vettig vuil, kun je deze methoden proberen:

  • Laat de bewaardozen een paar uur in direct zonlicht staan.
  • Maak een pasta van baking soda en water, smeer dit op de vlekken met behulp van een spons en spoel het na 5 tot 10 minuten af.
  • In ernstiger gevallen kun je ook een eetlepel bleekwater in twee liter water verdunnen, de bewaardozen laten weken en vervolgens overvloedig afspoelen.

Als het niet lukt om de bewaardozen er weer zo goed als nieuw uit te laten zien, moeten ze worden weggegooid of worden gebruikt voor andere doeleinden.

 

Advertisement