Wil je dat je huis altijd lekker ruikt? Hier zijn enkele nuttige trucs

door Natasja

19 Januari 2022

Wil je dat je huis altijd lekker ruikt? Hier zijn enkele nuttige trucs
Advertisement

Wanneer je een winkel, hotel of ander pand binnenloopt dat er schoon en netjes uitziet en vooral lekker ruikt, krijg je onmiddellijk een zeer aangename indruk. In huis krijg je dit gevoel vaak pas direct na het schoonmaken, maar daarna zorgen het alledaagse leven en misschien ook keukengeurtjes ervoor dat de frisse geur verdwijnt.

Met een paar trucs kun je echter altijd genieten van je favoriete geuren verspreid door je huis en elke kamer gezelliger en aangenamer maken voor zowel jezelf als je gasten. Lees verder om meer te weten te komen.

Pixbay, Pxhere

Pixbay, Pxhere

1. Gebruik stoffen die helpen geuren te absorberen:
    Baking soda. Vul kleine schaaltjes met baking soda en zet ze op verschillende plaatsen in huis neer. Ververs ze één keer per week. Ze werken nog beter als je er 3 of 5 druppels van een essentiële olie naar keuze in doet.
    Actieve kool. Dit is een natuurlijke stof die gemakkelijk keukendampen kan absorberen, dus zorg dat er zakjes vol actieve kool klaarstaan om op te hangen in de buurt van de plaatsen waar sterke geuren het vaakst vandaan komen, eventueel bij de prullenbak of ook bij het fornuis.
    2. Gebruik - of maak - je eigen potpourri: als je aromatische planten of bloemen in je tuin hebt, kun je bloemblaadjes en bladeren drogen in de oven of ook op de radiator (als je een dehydrator hebt, is dat nog beter). Je kunt bladeren van aromatische planten combineren met geurende bloemblaadjes, maar ook met gedroogde schijfjes citrusvruchten of diverse kruiden. En dan ook nog alles verrijken met wat essentiële oliën.
    3. Diffusers. Investeren in een paar diffusers voor etherische oliën is een goed idee als je je huis altijd lekker wilt laten ruiken, en je kunt ze ook gebruiken met DIY producten op basis van alcohol en kruiden of specerijen of citrusschillen.
    4. In plaats van uitgeperste citroenen weg te gooien, kun je ze gebruiken om te ontgeuren. Doe ze in een pot (of een andere hittebestendige houder, ook van glas) en zet ze op een fornuis of radiator. Je kunt ook etherische oliën of takjes rozemarijn, muntblaadjes en andere kruiden toevoegen. De truc werkt als de temperatuur van het fornuis of de radiator hoog genoeg is en de vloeistof suddert.
   5. Sommige mensen gebruiken de oven ook als hij nog heet is na een paar bakbeurten, en zetten er een kommetje met een paar druppels vanille-extract in, zodat de warmte een geur door de kamer verspreidt die de indruk wekt dat je net een taart hebt gebakken.
   6.  Neem restjes stof en vlecht ze eventueel samen, giet er wat van je favoriete essentiële olie over en hang ze aan een radiator.
    7. Maak een deodorantspray met alcohol (voedingsalcohol of gedenatureerde alcohol, maar ook gewone wodka van lage kwaliteit) en water (bij voorkeur gedistilleerd) in gelijke delen of in een verhouding van 1:3 en voeg 20 of 30 druppels etherische olie toe. Houd dit klaar in een sprayflacon om op gordijnen of ook bekleding te spuiten.

Heeb jij een favoriete methode om je huis op natuurlijke wijze te ontgeuren?

Advertisement