Haak fantastische manden om orde te scheppen en stijlvol in te richten

door Natasja

17 Januari 2022

Haak fantastische manden om orde te scheppen en stijlvol in te richten
Advertisement

Er is geen kamer in huis waar je een mand niet goed kunt gebruiken om spullen te verzamelen en wat orde te scheppen. Geweven manden zijn erg mooi om te zien, en met haakwerk kun je ze gemakkelijk met de hand maken.

In feite hebben deze projecten meestal betrekking op een enkele basissteek die door het hele werkje wordt herhaald, zodat ze ook geschikt zijn voor degenen die niet bijzonder bedreven zijn in het haken. Afhankelijk van hoe je de basis bewerkt, krijgen ze een ronde, rechthoekige, ovale of vierkante vorm, en vervolgens kun je ze uitrusten met handvatten of deksels. Je kunt garens, koorden of linten van verschillende kleuren gebruiken en je op vele manieren uitleven.

Advertisement
Tutorial via makemydaycreative.com

Tutorial via makemydaycreative.com

Je kunt een mand maken in elke vorm, met een rechthoekige, vierkante, ronde of ovale bodem. Degene die je hierboven ziet heeft een rechthoekige basis met afgeronde hoeken.

Om het te maken, wordt een dunne maar sterke haakdraad zodanig bewerkt dat deze (terwijl hij wordt geweven) om een touw wordt gewikkeld. Zowel de keuze van het type en de kleur van het touw als de kleur van het garen zelf hebben dus een grote invloed op het uiteindelijke esthetische resultaat, en je kunt je uitleven met heel veel kleurencombinaties, zodat je manden perfect passen bij het meubilair of de kamer waarin je ze gaat plaatsen.

Dit is een vrij grote en ruime mand, dus je zult veel touw moeten gebruiken (iets minder dan 40 meter voor een mand met een diameter van 6 mm).

Advertisement
Tutorial via byoana.com

Tutorial via byoana.com

Ook zonder gebruik te maken van touw, maar alleen van dikke, sterke garens, koorden of stoffen linten, kun je een grote verscheidenheid van manden haken voor alle doeleinden. Ook kleinere manden, rond of ovaal en zonder handvatten, kunnen worden gebruikt voor het opruimen van het blad rond de wastafel of voor de make-upproducten in de toiletverzorgingshoek.

Tutorial via howtomakes.org

Tutorial via howtomakes.org

Als je wat handvaardiger bent en het niet erg vindt om steken te tellen en een afrasteringspatroon met verschillend gekleurd garen te volgen, kun je gemakkelijk naar wens manden maken die versierd zijn met grafische motieven. Ze zijn perfect voor eenvoudige modellen zoals deze cilindervormige mand, ideaal om je eigen bollen garen in te bewaren terwijl je aan een of ander project werkt.

Tutorial via 1dogwoof.com

Tutorial via 1dogwoof.com

Ze zijn ook heel mooi in twee kleuren: deze wordt, net als de eerste, bewerkt door het garen rond een wit koord te weven. Maar je zou ook doorzichtige rubberen buizen kunnen gebruiken!

Als je zeer sterke garens gebruikt en ze strak aan elkaar haakt (met hetzelfde nummer van de haaknaald als op de bol garen is aangegeven, of zelfs de kleinste van de twee aanbevolen maten kiest), kun je manden maken die stijf blijven, zelfs als je ze erg hoog laat worden. Ze zijn perfect voor de was, en je kunt ze ook bekleden of sluiten als een zak met een stof erin genaaid.

Heb je al eens gehaakte manden gemaakt?

Advertisement