Is je afwasmiddel op? Ontdek nuttige alternatieven die je misschien al thuis hebt

door Natasja

15 Januari 2022

Is je afwasmiddel op? Ontdek nuttige alternatieven die je misschien al thuis hebt
Advertisement

Ook bij wie altijd de vaatwasser gebruikt, komt het voor een paar borden of pannen die onmiddellijk moeten worden gebruikt, met de hand af te wassen, of gewoon om het grootste deel van het vuil te verwijderen voordat alles in de vaatwasser wordt gestopt. En dan zijn er nog mensen die de vaatwasser helemaal niet gebruiken en alles direct met de hand doen. Maar wat doe je als je opeens zonder afwasmiddel zit, en zonder de mogelijkheid om het gelijk te kopen?

Er zijn alternatieve noodmiddelen die gemakkelijk kunnen worden toegepast, omdat het gaat om ingrediënten en producten die je heel vaak al in huis hebt. Ontdek welke dat zijn door verder te lezen.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Baking soda: als je alleen dit hebt, kun je de meeste vaat zeker schoonmaken. Meng het gewoon met water tot een pasta die niet te vloeibaar is, wrijf het met een spons in het vuil en spoel het daarna grondig af met warm water.
  • Alleen, of met baking soda, kun je ook Marseillezeep gebruiken: als het vloeibaar is, gebruik je het als een normaal afwasmiddel, anders moet je een paar eetlepels verdunnen (met een mes afschilferen of raspen) in evenveel water, en dit aanpassen tot je de consistentie van een vloeibaar wasmiddel hebt. Als je het niet wilt combineren met baking soda, kun je citroensap of witte azijn in kleine hoeveelheden toevoegen.
  • Castillezeep: meng één deel water met vier delen zeep, en je hebt een kant-en-klaar afwasmiddel.
  • Azijn en citroen: meng 3 in schijfjes gesneden citroenen, met de hele schil maar zonder de pitten, met 200 ml water en 200 gram fijn zout. Wanneer het mengsel is gemengd, doe het dan in een pan met nog eens 300 ml water en 100 ml witte azijn (bij voorkeur appel-, wijn- of rijstazijn), en laat het 10-15 minuten zachtjes koken. Haal het van het vuur, laat goed afkoelen en bewaar het in een pot of glazen fles.
  • Borax of wassoda: deze poeders kunnen ook helpen om de vaat schoon te maken door het gewoon op het te reinigen oppervlak te strooien en dan een natte spons te gebruiken. Het is echter essentieel om alles grondig af te spoelen.
  • Sommige mensen gebruiken zelfs een beetje shampoo als noodoplossing, waarbij je er altijd voor moet zorgen dat alles goed wordt afgespoeld.

Heb jij een favoriete noodmethode om de vaat te doen als je geen afwasmiddel hebt?

Advertisement