Pallets recyclen: de mooiste ideeën om ze om te toveren tot stijlvolle meubelen om het huis in te richten

door Natasja

15 Januari 2022

Pallets recyclen: de mooiste ideeën om ze om te toveren tot stijlvolle meubelen om het huis in te richten
Advertisement

In de DIY wereld is er misschien niets zo veelzijdig en populair als pallets. Houten pallets die worden gebruikt voor het laden en vervoeren van grote hoeveelheden goederen zijn zeer eenvoudig van vorm en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, terwijl ze toch opmerkelijk robuust blijven. Zij zijn ook betrekkelijk gemakkelijk uit elkaar te halen in stukken die op verschillende manieren weer in elkaar kunnen worden gezet. En het voordeel daarbij is dat ze niet geen of weinig geld kosten.

Dus als je van plan bent om een aantal meubelen in je huis toe te voegen, probeer dan te zoeken naar DIY projecten om deze met pallets te maken, er zijn echt heel creatieve ideeën voor alle stijlen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Advertisement

Een set voor de woonkamer: de consoletafel die dient als onderstel voor de televisie en ook de salontafel die ervoor geplaatst kan worden, wellicht ook voorzien van handige op maat gemaakte laden.

Advertisement

Een kleine tafel met een vak om voorwerpen in op te bergen. Wit geschilderd past hij beter in een niet al te rustiek interieur.

Bij gebruik als bijzettafels, in welke ruimte dan ook, en het model voorziet in stapelen, worden alle ruimtes tussen de niveaus nuttige oppervlakken om voorwerpen te plaatsen.

In de hal van het huis zou een lange, smalle consoletafel die ook als schoenenrek kan dienen, nuttig kunnen zijn.

Maar er zijn genoeg ideeën voor het maken van schoenenrekken waarin veel paren schoenen kunnen worden opgeborgen, misschien om te worden geplaatst in delen van het huis die niet door gasten worden bezocht.

Advertisement

Wil je een soort toonbank dat dienst doet als mini-kookeiland en tafel in je keuken? Je kunt er een maken zonder veel geld uit te geven met behulp van pallets.

Een eenvoudig en populair project is om twee lagen pallets samen te voegen tot een constructie die als bank/bed kan worden gebruikt.

Advertisement

En het kan ook met slechts één laag pallets gemaakt worden, eventueel voorzien van wieltjes om hem handig te kunnen verplaatsen wanneer dat nodig is. Je kunt het ook aanpassen door andere materialen toe te voegen, zoals een glazen plank.

Niet alleen meubelen: pallethout wordt ook gebruikt voor woonaccessoires, zoals een kapstok.

Advertisement

Of kleine planken met een paneel om aan de muur te hangen.

Een kandelaar geheel van hout: je kunt hem ook maken van bewerkte palletonderdelen.

Advertisement

Zowel binnen als buiten kunnen de onderdelen van een pallet gebruikt worden voor een originele lantaarnhouder.

Heb je wel eens meubelen gemaakt van pallets?

Advertisement