8 fantastische ideeën voor lampen en kroonluchters gemaakt van houten kratten

door Natasja

29 April 2024

8 fantastische ideeën voor lampen en kroonluchters gemaakt van houten kratten
Advertisement

Het is nog niet zo lang geleden dat houten kratten een van de populairste recyclematerialen waren in de wereld van DIY en creatieve interieurinrichting. Meestal worden ze omgevormd tot allerlei soorten meubels, maar iets minder vaak worden ze omgevormd tot kroonluchters en lampen. Er zijn echter projecten die je kunt namaken of voorwerpen die je kunt kopen die gemaakt zijn van verschillende soorten houten kratten: klassieke kratten van de markt, maar ook vintage eierkratten of zelfs kratten die werden gebruikt om wijn te vervoeren, en nog veel meer!

Advertisement

1. Een plafond vol gekleurde kratten als kroonluchters

contemporist.com

Dit plafond versierd met veel houten kratten, elk beschilderd aan de binnenkant met een andere kleur en voorzien van een lamp, is een winnend idee van het ontwerpbureau TRIAD, voor een restaurant en bar in Shanghai, China. De kratten zelf, die gewoonlijk worden gebruikt om fruit en groenten te vervoeren, zijn meubelaccessoires geworden die de aandacht op zich vestigen, perfect in lijn met de boodschap van het restaurant zelf.

Thuis kunnen twee of drie kratten volstaan boven een grote eettafel of boven het aanrecht!

Advertisement

2. Eén krat, 3 lampjes: de ideale rustieke kroonluchter

antiquefarmhouse.com

Als je er anders maar één zou willen gebruiken, is hier een idee dat werkt: een grote krat, in goede staat en met het hout nog in zijn natuurlijke kleur (maar je kan het ook naar eigen smaak verven), met drie zichtbare gloeilampen: veel licht en de rustieke look die er mooi uitziet in duizend verschillende omgevingen.

3. Een grote houten kist doorgestikt met kleine lampjes

Video tutorial via thegreenworkbench/YouTube

Deze kroonluchter is daarentegen gemaakt van een grote houten kist. In tegenstelling tot de vorige kratten, waarvan de zijkanten uit niet aan elkaar grenzende planken bestonden, zijn de zijkanten van deze kist massief houten panelen. Om van het geheel een kroonluchter te maken, werden er gaten in geboord, één voor elk lampje dat eruit moest springen.

4. De Dr. Pepper-krat, compleet met flesjes

hometalk.com

Een mooie buit uit een rommelwinkel of van een zolderopruiming: een oude houten krat, nog stevig, van hetzelfde merk als de flessen van je favoriete drankje. Hier zien we een Dr. Pepper-krat, maar het zou werken met zowat elk ander drankje, en voor een iets minder bont resultaat kun je beter kiezen voor vergelijkbare, zo niet identieke glazen flessen.

5. Van wijnhouder tot creatieve lamp

recyclart.org

Een goede wijn, mousserende wijn of champagne wordt meestal vervoerd in een houten kistje, wat op zich al een prachtig voorwerp is, zonde om weg te gooien of te verbranden. Hoe kun je het hergebruiken? Naast een houder voor vele opbergoplossingen in huis, kan het ook een creatieve tafellamp of vloerlantaarn worden.

Advertisement

6. Oorspronkelijk een houten krat voor eieren...

hometalk.com

Een echt unieke lampenkap, die van deze kroonluchter: hij is gemaakt van een oude houten krat voor eieren. Een kubus van houten planken die licht doorlaat door de kieren ertussen, en dieper is dan klassieke fruit- en groentekratten!

7. Wanneer recyclematerialen artistieke meubels worden

Wandlampen gemaakt van houten kratten en gloeilampen

wescover.com

Deze zijn echt prachtig om te zien! Zeer stevige houten kratten, het soort dat veel volle glazen flessen kan dragen bijvoorbeeld, zijn op de muur gestapeld, bevestigd op rails die ze stevig langs de muur houden. Elk krat is gevuld met lichtjes, en het resultaat is een lichtzuil die doet denken aan bepaalde gigantische schijnwerpers op de podia van grote openluchtvoorstellingen!

Advertisement

8. Een krat bewerkt als kroonluchter

Houten kist bewerkt om een kroonluchter te worden

TheLightDoctor/Etsy

Nog een idee voor de rustieke kroonluchter gemaakt van een enkele houten krat: om het verspreide licht te vergroten, waarom de houten delen niet verlichten door ze te perforeren? Veel gaten op gelijke afstand van elkaar waardoor er rijen licht tussen de ene plank en de andere vallen! Eenvoudig maar doeltreffend.

Zou jij het leuk vinden om je huis in te richten met lampen gemaakt van houten kratten?

Advertisement