Bereid je eigen klei om alle oppervlakken in je huis schoon te maken en de vlekken uit je wasgoed te verwijderen

door Natasja

29 Januari 2022

Bereid je eigen klei om alle oppervlakken in je huis schoon te maken en de vlekken uit je wasgoed te verwijderen
Advertisement

Klei is niet alleen een materiaal voor het boetseren van beeldhouwwerken of gebruik bij schoonheidsbehandelingen, het kan ook worden gebruikt voor allerlei huishoudelijke schoonmaakklusjes en is een ecologisch alternatief.

Groene of witte klei geniet over het algemeen de voorkeur en wordt gebruikt om oppervlakken in huis schoon te maken, te polijsten en zelfs te ontsmetten. Omdat klei (vooral, naar het schijnt, de groene klei) goed water absorbeert, wordt het gebruikt op vochtige oppervlakken of om vettige of olieachtige vlekken te behandelen en is het ook doeltreffend bij de bestrijding van onaangename geuren. De zachtere witte klei is ook in staat te bleken, waardoor hij uitstekend geschikt is voor het reinigen van sanitair. Groene klei wordt vaak gebruikt op stoffen of bekleding om sporen van make-up, eten en drinken te verwijderen. En het is mogelijk om thuis een kleipasta te bereiden voor gebruik bij al deze gelegenheden.

Advertisement
 Bramble Berry/YouTube

Bramble Berry/YouTube

Wat je nodig hebt:

 • een glazen pot met een deksel
 • een kom voor bain-marie
 • een houten pollepel
 • een glazen of houten kom
 • 40 gram klei
 • 20 gram Marseillezeepvlokken
 • 20 gram baking soda
 • 50 ml water


Hoe bereid je het?

    1. Smelt de Marseillezeep in 50 ml water au bain-marie. Houd het vuur laag en roer met een houten lepel tot er geen klontjes meer zijn.
    2. Meng intussen het kleipoeder met de baking soda in een glazen of houten kom (gebruik nooit metalen keukengerei).
    3. Voeg langzaam de in water opgeloste zeep toe aan het poeder, en meng met een pollepel tot een soort crème.
    4. Giet alles in de glazen pot, sluit het deksel niet.
    5. Laat het geopende potje op een droge plaats staan zodat het zijn vocht verliest en stolt. Het moet een kneedbare pasta worden, zodat het kan worden gebruikt voor het schoonmaken.

Hoe gebruik je het?

 •  Op sanitair in de badkamer, of aanrechten in de keuken als ze van steen zijn, maar ook op roestvrijstalen oppervlakken: wrijf de klei zachtjes over de oppervlakken, laat het een paar minuten inwerken en spoel het daarna af.
 • Om onaangename geuren te absorberen: je kunt wat in een kopje (sommige mensen gebruiken het ook in poedervorm) achterlaten bij de te ontgeuren plaatsen, vooral gesloten plaatsen zoals kasten, laden en schoenenrekken. Het is ook goed om het in stoffen zakken te doen. Speciaal voor dit soort gebruik kun je de klei mengen met een paar druppels van een etherische olie.
 • Om glas schoon te maken: neem een beetje klei met een natte spons, wrijf het op het glas, spoel het na met een schone spons en veeg het daarna af met een zachte, pluisvrije doek om te drogen. De klei laat een zeer dun laagje achter dat voorkomt dat vuil, stof en kalk zich gemakkelijk aan het glas kunnen hechten.

Heb je wel eens klei gebruikt voor huishoudelijke klusjes?

Advertisement